Млада бродарка са Увца (видео)

rts.rs (Предраг Стојковић) 01. новембар 2017. године Туризам Коментари

Катарина Каја Виторовић Катарина Каја Виторовић (foto: rts.rs)

Док се многи расправљају о томе да ли имена свих занимања треба да имају и мушки и женски род, једна жена одлучила је да разбије неке предрасуде узимајући кормило у своје руке.

Катарина Виторовић за сада је једина Нововарошанка која има возачку дозволу Б категорије за возила и за чамце. Због тога је одустала од селидбе у већи град, купила чамац и почела да се бави послом који је, традиционално, сматран "мушким".

"Ја сам разбила те предрасуде, тако да сам доказала да може да буде и женски. На самом почетку било је јако тешко, као што знате, код нас је овде сујета нешто што је изражена особина", каже Катарина.

Ипак, њен пословни партнер заслужан је што је Катарина одустала од селидбе и сада броди језером.

"Ово је баш тај доказ да млади, и девојке и момци могу да се укључе у све. Значи за све посла има, само треба да уложе свој максимум", каже Дејан Војиновић, управљач чамца на Увцу.

Због све већег броја страних туриста Дејан је схватио да ће му бити неопходан неко ко зна енглески језик. Међутим, Катарина је постала права атракција.

"Било је доста брачних понуда, морам сад да сузим круг. Имам времена до зиме. Али генерално туристи су одушевљени, пре свега велика подршка од женске популације", наводи Катарина.

Од априла, па док ћудљива јесен дозволи у вожњи језером уживају туристи, међу којима је све више странаца.

"Ја идем у Канаду сваке године. Сваке зиме сам тамо пет, шест месеци. Оно је нешто сасвим друго, ово је наше домаће, наша лепота", каже Милица Живковић из Бечеја.

"Радим за грчки путописни магазин. Открио сам да је до Србије лако стићи. А поред природних лепота, за разлику од Немачке, Француске или Енглеске, људи са Балкана су ближи Грцима због сличног менталитета", каже Артин Каракасијан, новинар из Грчке.

Књига утисака само говори у прилог томе да су домаћи и страни туристи одушевљени гостољубивошћу срдачних људи, по којој се овај део западне Србије разликује од остатка света.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.