Златарска сиријада

Златарски сир - заштићени бренд нововарошког краја, непоновљив производ који је немогуће фалсификовати

Zlatarska sirijada 2015

У циљу промоције тада још незваничног бренда нововарошког краја, група ентузијаста је 1997. године организовала такмичење произвођача златарског сира. Идеја је била да се организује манифестација у складу са традиционалним саборовањем. Тада је договорено да се манифестација одржи под називом "Сиријада".

Вероватно нико тада није претпоставио да ће се овај пионирски подухват претворити у једну од најзначајнијих традиционалних привредно-туристичких манифеста у овом делу Србије.

Прва златарска сиријада одржана је 12. јула 1997. године у Булатовићима, на фарми земљорадничке задруге из Нове Вароши. Нема писаних трагова о учесницима, али је по сећању организатора било око двадесетак такмичара - произвођача златарског сира.

До сада је одржано укупно 18 златарских сиријада, од чега највећи број у селу Божетићи.

Од 2013. године златарска сиријада се одржава у Новој Вароши, у оквиру манифестације Златарфест, која обједињује већи број мини манифестација (Златарска сиријада, Изложба меда и пчелињих производа, Изложба производа од хељде, Златне руке Златара, Златарска регата, Такмичење риболоваца, ...).

У оквиру ове манифестације поред такмичења и изложбе најбољих сирева са Златара, одржава се и пратеће такмичење у прављењу најбоље пите од хељде (хељдопите) која без неизоставних састојака залтарског сира и златарске хељде са обронака златног Златара не би била тако посебна.

Informacije preuzete sa zlatarskisir.co.rs

manifestacije heljdopita sirijada zlatarska sirijada sir takmičenje