Ледена пећина

Улаз у Ледену пећину Улаз у Ледену пећину (foto: Бранислава Костић))

Улаз у Ледену пећену је испод стрмог кречњачког одсека, а са бочним каналима дужа је од 2,5 км. О времену и процесу њеног настанка сведоче обурвани блокови кречњака, шљунка и глиновите земље. Украси попут дугачких драперија и салива, који достижу и по 10 метара, лепотом заустављају дах. Испод једног салива је поток који после десетак метара нестаје у пукотини, а ту је и бистро језеро које не дозвољава прилаз дворани са таваницом од танких сталактита.

Лепота Ледене пећине је у њеним дворанама међусобно повезаним равним, стрмим или понорским каналима. Велики бели стубови, понеки прошарани црвенкастим или плавичастим нијансама, дело су природе - стрпљивог уметника и неимара изузетне маште.

Пећина није уређена за туристичке посете, па је њен обилазак могућ само са водичима резервата „Увац“ уз батеријске лампе и представља незабораван доживљај. С обзиром да се до ње може доћи искључиво чамцем, посета представља праву авантуру.

До улаза, практично од чамца јединим превозним средством којим се и може прићи пећини, воде стрме металне степенице. Ледена пећинаЗа улазак је неопходно присуство чуварске службе или ренџера природног резервата који једини имају кључ за отварање врата чудесног окамењеног пећинског света. У пећини нема сталног вештачког осветљења, па су све време потребне батеријске лампаме за осветљавањ пута и посматрање импресивних пећинске украсе – сталактита и сталагмита, стубова, иглица и читаве пећинске завесе или окамењене драперије. Унутра је уредјена и камењем оивичена туристичка стаза са неколико мостића преко водених препрека укупне дужине око 600м и која се завршава у великој пећинској дворани.

specijalni rezervat prirode uvac ledena pecina kanjon uvca šta posetiti