Uvačko jezero (Sjeničko jezero)

Dom kralja nebeskih visina, beloglavog supa

Etno Domaćinstvo "Šaponjić" Radijevići - Pogled na Uvačko jezero

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je veštačko jezero dugo 27 km koje vijuga meandrima kojima je pre njegovog nastanka proticala reka Uvac. Izgradnjom zemljane brane od 110 metara, koja je najviša zemljana brana u Srbiji, stvoreno je ovo jezero čijih 212 miliona metara kubnih vode pokreće agregat snage 36 MW i proizvodi godišnje 70 miliona KWh struje.

Na Rastokama, mestu gde se Uvac rastakao u dva rukavca, a meštani sela između Javora i Zlatara ga brodili, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka oglasile su se mine. Neimari su podizali treću branu u srcu plahovitog pešterskog delije.

Uvačko jezero je prvo u nizu jezera koji su izgrađeni na reci Uvac za potrebe proizvodnje električne energije. Voda iz ovog jezera otiče u Zlatarsko jezero koje je drugo u nizu a iz Zlatarskog u Radoinjsko jezero. Sva tri jezera su popularna izletišta koje turisti posećuju radi vožnje čamcima, kupanja, pecanja, šetnje...

Uvačko jezero - Rezervat prirode Uvac

Uvačko jezero - Rezervat prirode Uvac

Uvačko jezero - Rezervat prirode Uvac

Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Ovom jezeru pripadaju čuveni meandri reke Uvac. Jezero je prebogato raznim vrstama ribe a svud okolo se pruža prelep pogled. Nekoliko vidikovaca koji su sagrađeni na obalama kanjona Uvca, među kojima je najpoznatiji vidikovac Molitva, su omiljena mesta za posetu od strane turista, odmor i uživanje u božanstvenom pogledu. 

Više informacija o Uvačkom jezeruSpecijalnom rezervatu prirode Uvac možete naći na sledećim linkovima:

Ponudu privatnog smeštaja i cene smeštaja na Uvačkom jezeru možete videti klikom na sliku ispod:

uvac specijalni rezervat prirode uvac uvačko jezero beloglavi sup brana