Avantura zvana Uvac - putopis

putujsigurno.rs ( Nevena Čepić ) 22. април 2017. године Туризам Коментари

Uvačko jezero

Srbija je zemlja koja je veoma bogata prirodnim lepotama, nesvakidašnjim reljefom i divnim pejzažima. U svakom delu naše zemlje možemo pronaći kutak skrivene i netaknute prirode, koji čeka da ga znatiželjni avanturisti otkriju i istraže. Jedan od takvih bisera nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, a reč je o reci Uvac i nesvakidašnjem kanjonu koji ova reka formira na svom toku.

Uvac je reka koja izvire u podnožju planine Jadovnik i teče kao granica između planina Zlatibor i Zlatar. Najveća je pritoka Lima, poznata po tome što su na ovoj reci izgrađene tri veštačke akumulacije i dve hidroelektrane. To su Uvačko, ili kako ga još nazivaju Sjeničko jezero, Zlatarsko jezero i Radoinjsko jezero. Sva tri jezera su vremenom dobila turističku funkciju, zbog svoje lepote i privlačnosti okolnog pejzaža, ali je ipak najlepši i avanturistima i ljubiteljima prirode najprimamljiviji deo između Sjeničkog i Zlatarskog jezera. Na potezu između ova dva jezera, voda reke Uvac u okolne krečnjačke stene usekla je duboko korito i formirala, širom naše zemlje, poznate meandre Uvca i stvorila kanjon koji svakog posetioca ostavlja bez daha. Da bi se zaštitila netaknuta priroda, ali i jedno od veoma retkih staništa beloglavog orla u Evropi, koje se nalazi upravo na stenama iznad uvačkih meandara, Republika Srbija zaštitila je kanjon Uvca kao Specijalni rezervat prirode prve kategorije, sa sedištem u obližnjem gradu Nova Varoš.

Meandri Uvca

Meandri Uvca (foto: putujsigurno.rs)

Posetiocima koji su zainteresovani da istraže Uvac na raspolaganju je veliki broj aktivnosti. Ukoliko se opredelite za vožnju brodićem po meandrima očekuju vas uzbudljivi obilasci nekoliko pećina čiji se ulazi nalaze u stenama iznad same reke. Ledena pećina je najpoznatija od svih, sastoji se od sistema koji čini 12 dvorana, a procene geologa su da je starosti oko 250 miliona godina, zatim tu su Tubića pećine i Ušačka pećina koje podjednako ostavljaju bez daha sve zaljubljenike u prirodu. Na vožnju brodićem možete krenuti iz kampa Markova ravan, na obroncima Sjeničkog jezera, koji je 8 km udaljen od Sjenice ili iz kampa u selu Božetići, koji se nalazi sa druge strane jezera, tačnije nizvodno od kampa Markova ravan. Ukoliko se odlučite za prvu varijantu morate otići do Sjenice, u centru grada pratiti putokaz ka Ivanjici i posle 6 km vožnje, na levu stranu se odvaja makadamski put ka kampu. Ukoliko Vam više odgovara vožnja brodićem, i ne brinite to je opuštena vožnja a ne sportska aktivnost kao što je recimo rafting Tarom, a koji polazi sa druge strane jezera, dakle nizvodno od meandara, do kampa u selu Božetići najlakše je doći iz pravca Nove Varoši, gde se na svega 2 km od centra grada, kada krenete u pravcu Zlatibora, nalazi skretanje za selo Akmačići i selo Božetići, gde se nalazi kamp.

Planinarenje iznad Uvca

(foto: putujsigurno.rs)

Vožnjom brodićem po reci imaćete priliku da uplovite u same meandre koji na pojedinim mestima formiraju uglove i do 270 stepeni. Ali ako se odlučite za planinarenje do vrha Molitva i jednog od najpoznatijih vidikovaca u Srbiji, imaćete priliku da meandre Uvca vidite kao na dlanu, iz perspektive beloglavih orlova, neprikosnovenih vladara Uvca. Do vrha i vidikovca Molitva moguće je doći jedino sa Sjeničke strane. Dakle, potrebno je iz Sjenice doći do kampa Markova ravan, odakle kreće planinarska staza ka vidikovcu. Od glavnog magistralnog puta Sjenica – Ivanjica do kampa vodi makadamski put dužine 2 km, ali su poslednjih 200 metara tog puta dosta lošijeg kvaliteta, pa se ne preporučuje spuštanje automobila koji nisu terenska vozila do samog kampa. Ukoliko rešite da makadamom od magistralnog puta dođete peške do kampa, računajte da Vam je potrebno 45 minuta do sat vremena hoda.

Od kampa Markova ravan potrebno je oko dva sata umerenog hoda da bi se stiglo do vidikovca nedaleko od vrha Molitva, a sama planinarska staza duga je 5 km. Staza je odlično obeležena i ne zahteva planinarsko iskustvo, ali je poželjno da zbog uspona koji su pred Vama budete u kondiciji. Odmah na početku staze, pored potoka preko koga staza prelazi, napravljena je česma, gde se možete osvežiti hladnom planinskom vodom i pripremiti za pešačenje. Nekoliko metara napred, sa Vaše leve strane videćete veliki viseći most koji spaja obale jezera. Most nije potrebno prelaziti, ali ukoliko želite možete se spustiti do mosta radi fotografisanja, a zatim se vratiti na stazu i nastaviti prema vidikovcu.

Kada prođete viseći most, čeka Vas lagan uspon na brdo ispred Vas, a zatim spust do klisure Mrčkog potoka. Iako je potok veoma mali, naročito u toku letnjih meseci, na njemu je napravljen drveni mostić kojim prelazite na drugu stranu potoka. Odmah pored mostića, u veoma prijatnoj hladovini postavljene su klupice i letnjikovac, pa iskoristite priliku i napravite pauzu na tom odmorištu u hladovini. Iz klisure Mrčkog potoka, kreće jači uspon na sledeće brdo i staza prolazi pored Devojačke stene, prizor usamljene visoke stene, koji će vam se ukazati sa desne strane, dok se sa leve strane pruža pogled ka jezeru. Kada savladate uspon pored Devojačke stene, staza se opet kratko spušta u obližnju uvalu i nakon još jednog blagog uspona izlazite na prvi uređeni vidikovac, sa koga možete videti početak meandriranja reke. Od ovog mesta, pa sve do vrha Molitva staza ide konstantnim usponom, i kreće se obodom kanjona, tako da su Vam sve vreme pred očima neverovatni prizori veličanstvenih meandara.

Beloglavi sup

Beloglavi sup (foto: putujsigurno.rs)

Kako se približavate vrhu Molitva, društvo počinju da Vam prave beloglavi supovi, koji će leteti toliko blizu Vas da ćete imati utisak da možete da ih dohvatite ako ispružite ruku ka njima. Kada prođete prvi uređeni vidikovac, u jednom trenutku videćete odvajanje planinarske staze i putokaz na kome je napisano „meandri“. Ta staza se spušta do meandara, dakle do same reke i ukoliko imate snage možete se spustiti do vode i kasnije vratiti nazad na stazu ka vidikovcu Molitva. Obeležena staza Vas nakon malo jačeg uspona vodi direktno do drvenog vidikovca koji je postavljen na samoj ivici stene, iznad meandara. Kada stanete na ovaj vidikovac i pogledate oko sebe, poželećete da Vam ta slika zauvek ostane u sećanju. Neverovatan i neopisiv pogled na veličansvene meandre, na Uvac koji se zeleni i presijava na Suncu, na beloglave orlove koji tako ponosno kruže svuda oko Vas. Sa ovog vidikovca vidi se i ulaz Ledene pećine, koji se nalazi tačno naspram vidikovca u nivou vode. Vrlo je verovatno da ćete videti i neki od turističkih brodića kako uplovljava u pećinu radi razgledanja. Povratak do kampa na Markovoj ravni je istom planinarskom stazom koja vodi do vidikovca.

Ukoliko se odlučite da krenete u avanturu kanjonom Uvca predlažemo da za to odvojite čitav dan, isplanirate vreme i šetnji obodima kanjona posvetite više od dva sata, koliko je inače potrebno da se stigne do vidikovca. Na taj način možete mnogo više da uživate u prizorima koji Vas očekuju, u lepoti meandara, kanjona i okoline. Samo tako ćete biti u prilici da spoznate prave lepote naše zemlje i da shvatite da za sreću ipak nije potrebno tako puno, a da putovanja i iskustva turističke agencije nisu uvek neophodne da putujete sigurno. Uzdajte se u sebe i lep provod!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac beloglavi sup meandri uvca


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.