Радоињско језеро

Radoinjsko jezero - netaknuto parče raja Regata na Radoinjskom jezeru (foto: b92.net)

To je vodom ispunjen kanjon koji meandrira između uskih strmih krečnjačkih obala. Nastalo je pregrađivanjem Uvca na 42,8 km od ušća u reku Lim.

Brana Radoinjskog jezera je visoka 40 m, duga 150 m i nalazi se na 810 mnv. Dužina jezera je 11 km, površine 0,55 km2, maksimalne dubine vode 30m i širine do 500m.

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero predstavlja kompenzacioni basen za hidroelektranu Bistrica i odlikuje se stabilnom obalskom linijom, što znači da su amplitude vodostaja neznatne tokom godine. Obalska linija je dugačka 25 km, a najveći deo jezera leži u klisurastom delu doline Uvca, sa vodom u kojoj tokom leta preovlađuju zeleni tonovi providnosti do 3–4 m. Priobalni pojas Radoinjskog jezera i njegov neposredni sliv izgrađeni su od čvrstih stena, te je spiranje materijala neznatno i predstavlja najzanimljiviji očuvani deo Prirodnog rezervata I kategorije, Uvac.

Voda iz Radoinjskog jezera sprovodi se tunelom, dugim 8.029 m, i kroz dve cevi dugačke 1.234 m, sa padom od 377 m, dovodi do turbina HE Bistrica, a odatle otiče u Lim. Time je promenjen prirodni tok reke Uvac. Voda, posle toga dolazi do HE Potpeć.

Na jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma, koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju.

Reportažu o regati na Radoinjskom jezeru možete pročitati na sledećem linku:

Ponudu i cene smeštaja na Radoinjskom jezeru možete pogledati na linku ispod:

bistrica uvac meandri radoinjsko jezero brana potpec