Zlatar - odmor za dušu i telo

radioluna.rs (A. Ranković) 19. јун 2014. године Туризам Природа Коментари

Zlatarinfo logo Crkva brvnara na Zlataru (foto: V. Mijailović)

Brz, dinamičan način života, privatne i poslovne obaveze nameću savremenom čoveku svakodnevni pritisak i stres. Ako želite da se odmorite u netaknutoj prirodi, uživate u čistom vazduhu, zdravoj hrani, ljubaznosti domaćina, odmorite dušu i telo u miru i tišini, i vratite se rehabilitovani u ustaljeni ritam gradske vreve, planina Zlatar je idealno mesto za odmor.

Brz, dinamičan način života, privatne i poslovne obaveze nameću savremenom čoveku svakodnevni pritisak i stres. Ako želite da se odmorite u netaknutoj prirodi, uživate u čistom vazduhu, zdravoj hrani, ljubaznosti domaćina, odmorite dušu i telo u miru i tišini, i vratite se rehabilitovani u ustaljeni ritam gradske vreve, planina Zlatar je idealno mesto za odmor.

Planina Zlatar se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na teritoriji opštine Nova Varoš.  Zlatar je smešten izmedju reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh planine je Golo Brdo sa nadmorskom visinom od 1627 metara. Zlatar pripada Dinarskim planinama, koje se nastavljaju do mora.

Planina Zlatar po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije, u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu.

Planina Zlatar je bogata šumom i pašnjacima. Razvijeno je i stočarstvo i proizvodnja sjeničkog sira. Dosta razvijen je i turizam. U blizini planine Zlatar nalazi se kanjon reke Uvac i reliktne ptičije vrste beloglavog supa. Nedaleko od planine nalazi se manastir Mileševa kod mesta Prijepolje (13. vek) i manastir Banja u Priboju. Takođe na Zlataru nalaze se i rudnici mrkog uglja i lignita. Ova planina se svrstava u red planina sa izuzetnom turistickom vrednošću, na kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, lovni i izletnički turizam.

Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora i reliktne ptičije vrste na Balkanu - beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju turista.

Meandri UvcaMeandri Uvca

Reka Lim i tri veštačka jezera Zlatarsko jezero, Uvačko jezero (Sjeničko jezero) i Radoinjsko jezero, bogati su plemenitim vrstama ribe i pogodna za pecanje i vožnju čamcem. U blizini se nalaze manastir Mileševa (13. vek), manastir Davidovica (12. vek) u gradiću Brodarevo, manastir Banja (12. vek) u Priboju, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima, koji upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar.

Lepota planine, jezera, pećine, flora i fauna, kulturno istorijski spomenici samo su deo ponude Zlatara. Za promociju ove planine zadužen je Turističko sportski centar Zlatar, čiji tim, na čelu sa vrednom direktorkom se maksimalno trudi da gostima iz zemlje i iz inostranstva promoviše sve sadržaje ove prelepe planine. Angažovanje i trud ovih vrednih menadžera urodio je plodom, i u proteklih godinu dana Zlatar je obogatio svoju turističku ponudu. 

Ivana Novaković - direktorka TSC Zlatar i upravnica Hotela PanoramaIvana Novaković - direktorka TSC Zlatar i upravnica Hotela Panorama

Gostima Hotela Panorama uskoro će biti na uslizi zatvoreni bazen. Nedavno je ponovo počeo sa radom bivši RH Centar Zlatar, koji je TSC Zlatar preuzeo u zakup do 1. oktobra 2014. godine. Turistima u ovom objektu na raspolaganju su ugostiteljsko turistički sadržaji i zatvoreni bazen. Trenutno u RH Centru borave sportski klubovi a svi posetioci Zlatara mogu koristite usluge zatvorenog bazena. Medicinski blok RH Centra Zlatar je zatvoren.

Hotel PanoramaHotel Panorama

Planina Zlatar je spoj prirodnih lepota, zdravog načina života i raznovrsne kulturno-istorijske ponude. U to su se uverili brojni gosti, a medju njima je Obrenovčanin, Nedeljko Leleković, koji više od deceniju dolazi na ovu planinu.

Idealna nadmorska visina, čist vazduh, zdrava hrana, sportski tereni, trim staze, samo su deo razloga zbog kojih mnogi sportisti dolaze na pripreme i organizuju kampove na Zlataru. Saša Saletić, trener odbojkašica u Odbojkaškom klubu Zvezda NP sa Novog Beograda, kaže za Radio Lunu da Zlatar i Hotel Panorama zadovoljavaju sve potrebe sportista. O trošku kluba,  trener Saletić je ove godine na Zlatar doveo i osam odbojkašica iz Obrenovca, uzrasta od 13 i 14 godina, koje treniraju u Odbojkaškom klubu Obrenovac i Tent. Nakon velike elementarne nepogode koja je zadesila Obrenovac, devojčice će doživeti pravu rehabilitaciju u netaknutoj prirodi i svim blagodetima koje Zlatar pruža.

Zadovoljni gosti, koji se rado vraćaju na ovu planinu su najbolja preporuka i reklama za Zlatar. Medju njima su i mlade odbojkašice, koje ne kriju svoje pozitivne utiske koje nose sa Zlatara. One imaju samo reči pohvale za Hotel Panorama i ponudu Zlatara.

Gostima Zlatara osim Panorame, na usluzi su i Hotel Zlatarski Zlatnik i Hotel Jelena, vile Darija, Zorka, Diva, Kuća za odmor Zlatar Holiday Home i privatni smeštaj. Jedan od najrenomiranojih i najreprezentativnijih hotela na Zlataru je Zlatarski Zlatnik.

Hotel Zlatarski zlatnikHotel Zlatarski zlatnik

Za pravi odmor, daleko od gužve i buke, u netaknutoj prirodi, Zlatar je pravi izbor. Bujna vegetacija(bor, jela, smreča, breza, livade, pašnjaci), prosečna nadmorska visina od 1200 do 1400 metara, čine vazduh na Zlataru izuzetno kvalitetnim, zbog čega ova planina uživa status vazdušne banje. Mešavina planinske i mediteranske klime, velika količina ozona, smola koja se luči iz četinara, i razredjen vazduh blagotvorno utiču na lečenje kardiovaskularnih bolesti. Boravak u ovoj oazi čiste prirode obezbediće vam potpunu relaksaciju i opuštanje. Zdrava hrana i ljubaznost domaćina doprineće da pamtite odmor, preporučite prijateljima i opet se vratite. Uverite se sami. Dobro došli na Zlatar!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam priroda bistrica ivana novaković tsc zlatar panorama zlatar zlatarsko jezero zlatarski zlatnik uvačko jezero golo brdo smeštaj radoinjsko jezero hotel panorama manastir kozme i damjana reka lim milesevka


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.