Белоглави супови маме туристе на Увачко језеро

ppmedia.rs 26. август 2018. године Туризам Природа Коментари

Белоглави суп (foto: Раде Прелић)

Прелепи погледи на меандре којима се простире и величанствени белоглави супови са распоном крила од три метра који лете над њим, чине Увачко језеро смештено између Нове Вароши и Сјенице, једном од омиљених дестинација многобројних туриста.

Обале језера дугог 26 километара и дубоког више од 150 метара, које је за потребе производње електричне енергије изграђено на реци Увац, највеће су станиште белоглавог супа на Балкану.

Ови „небески краљеви“, тежине шест до осам килограма, лете на великим висинама готово без махања крилима, кружењем и „једрењем“, због чега су главна атракција ових предела.

„Тренутно имамо 560 одраслих јединки и 150 младунаца. Белоглави суп је чистач природе, није агресор, није нападач, он једе искључиво угинуле животиње. Све што угине у Златиборском округу, и за шта ветеринари дају зелено светло, доводимо на хранилиште“, прича туристима Драган Гујаничић, бродар и један од искуснијих водича на Увачком језеру.

У свом чамцу често чује питања о овој врсти птица, која је, загалањем орнитолога и других љубитеља природе, спасена од изумирања.

Током викенда на Увачком језеру ужива више од 1000 туриста дневно Током викенда на Увачком језеру ужива више од 1000 туриста дневно (foto: ppmedia.rs)

„Свако младунче се чипује. Стручњаци долазе из Београда, планинари се спуштају низ уже, узимају младунче, ветеринари га прегледају, чипују и враћају родитељима у гнездо. Сваки има своје обележје. Тако знамо да је један слетео у Израел, један у Грчку, Македонију, један је био у Белорусији“, прича Гујаничић.

Викендом кањон Увца посети и до 1.000 туриста дневно, а од чега је бар њих 700, каже Драган, из иностранства. Кад један од њих дође у ове крајеве, о лепоти природе обавезно прича пријатељима, па убрзо и они дођу да се у то сами увере.

Осим ове ретке врсте орла лешинара, иначе јако корисног за природу јер спречава ширење зараза и врши „природну рециклажу“, туристе на Увачко језеро привлачи и то што је јако богато рибом, погодно за купање и у околини има прелепе шетачке стазе до неколико видиковаца, као и бројне пећине.

Након крстарења језером туристи хрле и на видиковац  Молитва  одакле пуца поглед на меандре Након крстарења језером туристи хрле и на видиковац Молитва одакле пуца поглед на меандре (foto: ppmedia.rs)

„Имамо три залива где има доста кампера и туриста, и ту се највише купају“, прича овај искусни водич.

Каже да свима застане дах када се попну на видиковац „Молитва“. Тако су, прича он, туристи из Израела и Данске били толико одушевљени погледом да су одустали од пута у Нови Зеланд који су планирали и решили да још времена проведу у кањону.

Увачко језеро, уз Златарско и Радоињско, део је специјалног резервата „Увац“, заштићеног природног добра од изузетног значаја чију централну целину представљају кањонска долина реке Увац са долином њених притока.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.