Специјални резерват природе Увац

youtube/Sky Phantom 04. januar 2018. godine Komentari


Специјални Резветат Природе Увац Србија - Кањон реке Увац се сматра за једно од најлепших места у Србији. Налази се у југозападној Србији, између планина Јавор и Златар, познат је по својим укљештеним меандрима.

Такође, ово је једно од последњих станишта белоглавог супа, предивне птице која је готово изумрла. Део клисуре реке Увац, површине 2543 хектара, је 1971. године проглашен за Специјални резерват природе Увац. Налази се на надморској висини од 902 до 1276 метара. 

Река Увац је најдужа притока Лима. Извире на надморској висини од 560 метара. Дужина реке Увац износи око 120 километара. Обзиром на то да је Увац планинска река, њен хидроенергетски потенцијал је искоришћен формирањем три бране, самим тим и три вештачка језера. То су Златарско језеро или Кокин Брод, Сјеничко или Увачко језеро и Радоињско језеро. Обале клисуре реке Увац красе шуме оморике, брезе, бројне ливаде, пропланци…


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.