Истина о наводној еколошкој катастрофи, огласили се из резервата

ppmedia.rs 17. октобар 2018. године Екологија Природа Коментари

Zlatarinfo logo Увац је 2008. проглашен једним од седам природних чуда Србије (Фото: П. Новаковић)

Водостај језера Увац опао је за скоро двадесет метара, а повучени сликама које су постале виралне на друштвеним мрежама, медији су убрзо почели да пишу о еколошкој катастрофи која је погодила један од најлепших предела наше земље.

Ипак, истина је сасвим другачија. Да, тачно је да је Увачко језеро неких 20 метара испод максималног нивоа, али није тачно да се ради о еколошкој катастрофи. Наиме, ово је редовна појава Увачког језера, које је пре пар година било чак 40 метара испод свог максималног нивоа, а прошле такође од 10 до 20 метара, зависно од дела године.

“Језеро постоји 40 година и то је редовна појава када говоримо о језеру које је настало у сврху производње електирчне енергије“, каже правник Дарко Ћировић из Специјалног резервата природе Увац.

Ипак, од нижег водостаја постоји много већи проблем.

“Далеко већи проблем су отпадне воде из Сјенице, која завршава у Увачком језеру“, каже он и истиче да је низак водостај редовна појава, а ове године је вода почела да се повлачи средином августа.

Разлога за бригу нема јер се, природним током, језеро поново пуни у марту и априлу када се снег који је честа појава у овим крајевима отапа, али и са првим пролећним кишама.

Језеро Увац се налази на 995 метара надморске висине. Његова највећа дубина је 108 метара, а просечна је 60 метара. Удобно је смештено између Златара и Јавора, а када говоримо о природним лепотама Србије без премца се налази на првом месту и тако краси разгледнице које се из Србије шаљу.

“Пре десетак година били смо срећни када смо имали један чамац и десетак туриста, а данас имамо други проблем – превелики број туриста, па тако у сезони саобраћа и до 30 чамаца дневно.“

На видиковцу - Увачко језеро На видиковцу - Увачко језеро (foto: Раде Прелић)

То се још није лоше одразило на белоглаве супове и природну средину, али како Министарство за заштиту животне средине и Завод за заштиту природе Србије истиче, проблем убрзо може настати, а превелики број чамаца, а самим тим и туриста лоше се одразити на птице која имају гнезда поред обале, као и на посебне врсте слепих мишева које живе у пећинама.

“Дневно не би требало, по мишљењу Завода, да саобраћа више од шест чамаца у исто време у турама по три сата, дакле да прође само 200-250 туриста у току дана“, закључује Дарко Ћирић.

У Специјалном резервату природе Увац, који се простире на 7.500 хектара површине, живе 24 врсте рибе, 172 врсте птица, као и 219 биљних врста.

Извор: Курир

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.