Препорођени Златар у златним бојама јесени

politika.rs ( Б.П.) 17. октобар 2018. године Туризам Природа Коментари

Zlatarinfo logo Поглед са видиковца (foto: С. Јовичић)

Лепотом крајолика и благотворним ваздухом привлачна, али дуго у сенци других туристичких центара, планина Златар последњих година доживљава препород у туризму. Посетилаца је овде све више, и домаћих и страних, а граде се нови и модернизују постојећи смештајни капацитети.

Минулих година улагањима нововарошке општине обновљен је хотел „Панорама”, а све живља је и приватна иницијатива: поред „Панораме” направљен је модеран хотел „Златарски златник”, преко пута подигнут такође савремен „Златарски бисери”, ту су и два мотела, шест коначишта, граде се и нова здања. Многи власници апартманских објеката су модернизовали те куће, уредили собе и окућнице. Зими су привлачна скијалишта са вештачким оснежавањем. На менију је и домаћа храна у којој су најтраженији локални специјалитети златарски сир и хељдопита. Полупансион у хотелима је од 20 до 30 евра, лежај у приватном смештају 10 евра.

Једино што квари повољну слику овдашњег туризма јесте то што је објекат РХ центра „Златар” (на 17.000 квадрата, са 330 постеља) још затворен за посетиоце: некад понос целог краја, са изузетним условима за здравствени (лечење срчаних обољења и опоравак) и спортски туризам (на чијим стазама су се припремали и спортисти пред олимпијаде), већ годинама је заборављен од државе која преко Фонда ПИО њиме газдује.

А лепота природе Златара посебно је упечатљива током сунчаних дана ове јесени, када се златне боје листопадног дрвећа преливају са зеленилом четинара. Такав призор снимили смо са уређеног видиковца у шуми подно хотела „Златарски златник”.

Извор: Политика

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.