Почело епидемиолошко истраживање о отпортности грађана на Ковид 19 у Златиборском округу

zlatarinfo.rs 20. мај 2020. године Друштво Коментари

Болница Ужице, Фото: Google street view Болница Ужице, Фото: Google street view

У току је „Национална студија серопреваленције и молекуларане карактеризације SARS-CoV-2 током епидемије у популацији Србије“ коју спроводи Медицински факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Владом Републике Србије, односно Републичком мрежом Института и Завода за јавно здравље.

Истраживањем ће се проценити на нивоу земље колико је особа било у контакту са вирусом и имало или обољење са јасним знацима, или је потпуно без икаквих знакова и сиптома стекло отпорност на вирус. Помоћи ће у стицању увида у раширеност инфекције COVID-19 у нашој земљи, као и у потенцијалном спречавању даљег преношења вируса.

Са истраживањем се почело 04. 05. 2020. године и трајаће 60 дана. Истраживањем ће бити обухваћен репрезентативни узорак популације Србије узраста 7 и више година. Методом случајног избора на нивоу целе државе бирају се домаћинства која ће учествовати. То значи да смо добили списак са породицама које би учествовале. У истраживању би учествовали сви чланови домаћинства који испуњавају предвиђене критеријуме. Критеријуми не искључују особе код којих је потврђен вирус или су имали сумњу на њега.

Уколико чланови домаћинства пристану да учествују врши се њихово анкетирање и узима се узорак крви за серолошко тестирање, која ће служити за oдређивања присуства антитела специфичних на вирус SARS-CoV-2 који изазива COVID-19. Узимање узорка крви за потребе истраживања се не разликује од уобичајене процедуре узорковања крви. Ризик по испитанике практично не постоји. Сви подаци прикупљени током истраживања су поверљиви. Уколико чланови пристану да учествују у наредним данима обавиће се цела процедура узимања узорака и анкетирања о резултатима теста испитаници ће бити обавештени за 7 – 10 дана. 

Замолили би све грађане са територије Златиборског округа да нам изађу у сустрет и уколико су изабрани када их будемо контактирали да се одазову учествовању у овом истраживању. 

Данас нема позитивних на корона вирус у Златиборском огругу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

korona istraživanja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.