Више од 30 директора школа биће смењено, на листи и један из Пријепоља

06. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Министар просвете Србије Младен Шарчевић најавио је смењивање директора више од 30 основних и средњих школа у Србији због непотизма, примања мита, скривања имовине или због тога што су на било који други начин прекршили закон.

У изјави за „Вечерње новости“ од суботе, Шарчевић је рекао да ће на основу препоруке Агенције за борбу против корупције бити смењено више директора основних и средњих школа, али и предшколских установа и високих школа из Ниша, Пирота, Вршца, Лесковца, Прокупља, Новог Пазара, Зајечара, Бујановца и других градова и села из свих делова Србије.

„Препоруке Агенције се већ примењују, а чиниће се то и даље. Неки директори су већ смењени… а ни остали неће остати на челу школа, ако се испостави да су прекришили закон“, рекао је Шарчевић.

Он је, међутим додао да у неким случајевима министарство није послушало савет Агенције, јер се, како је рекао, „они ригидно држе правила“, а он сваки случај гледа појединачно.

У том контексту, он је поменуо случај директора једне школе у Пријепољу чије је смењивање тражила Агенција јер је за наставника физике примио свог сина.

„Али, у том случају, његов је син био једини кандидат, тако да шта је требало да ради, да остави школу без наставника физике? Чак и у ситуацијама где има више кандидата, а изабран је она који је у сродству с директором, неће бити последица, ако је тај кандидат био заиста најбољи“, рекао је министар.

Он је још рекао да је важно то што директори по новом закону, ако направе озбиљан прекршај, одмах остају без лиценце и више неће моћи да раде тај посао ни у једној школи.

Извор: Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.