Накнада за пензионере: Помоћ од по 7.000 динара два пута годишње?

ppmedia.rs 06. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija / novosti.rs

Сви пензионери у Србији са примањима нижим од 32.285 динара од следеће године имаће право на новчану помоћ. Овај лимит утврђен је према потрошачкој корпи и представља у просеку две трећине њеног тренутног износа. Како „Новости“ незванично сазнају, очекује се да помоћ буде исплаћивана два пута годишње, за око 1,3 милиона корисника, а колики ће бити износ зависи од стања у државној каси.

Спекулише се да ће износ бити већи од досадашњих, који су били 5.000 динара, с обзиром на то да готово пола милиона најстаријих неће бити обухваћено као раније. У 2016. години је за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди. Уколико би исти износ и сада био издвојен, због мањег броја корисника, могло би се очекивати да пензионери добију око 7.000 динара.

У недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван, али се већ може чути да су могуће исплате у пролеће и на јесен. На тај начин ће новац намењен пензијско-инвалидском осигурању моћи да се користи и за исплату новчане помоћи пензионерима са најнижим примањима.

– Посебним чланом закона планиран је овај нови вид помоћи најстаријима – каже Момо Чолаковић из ПУПС-а. – То је свакако позитивна одредба. Усклађивање пензија мора да постоји за све од најнижих до највиших износа, док о онима са најмањим чековима држава мора додатно да брине. Осим државе требало би да се прикључе и локалне самоуправе.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, сматра да је добро што је новчана помоћ сада посебна категорија, јер ће то бити спасоносно за пензијски систем.

– Висина пензије мора да зависи од онога што сте уплаћивали и од дужине те уплате, а не да буде социјална категорија – каже Перић. – Ако се то прихвати као трајно решење, требало би онда одатле изузети оне кориснике који, на пример, имају и примања из иностранства. Суседне земље су на тај начин уредиле систем да помоћ добијају они којима је стварно неопходна.

Пет одсто за најтање коверте 

Синиша Мали, министар финансија, изјавио је у четвртак да ће пензије бити веће од 8 до 13,3 одсто свим пензионерима. Добијена је и сагласност ММФ-а да се повећају пензије и за пензионере са најнижим пензијама до 32.285 динара за пет одсто.

– Од 2019. године биће дефинисан нови систем индексације пензија, који ће се примењивати од 2020. године – рекао је Мали.

Извор: Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.