Пољопривредни производи са Пештера заштићени и ближе европском тржишту

ppmedia.rs 06. децембар 2017. године Друштво Пољопривреда Коментари

Зимска исхрана оваца Зимска исхрана оваца (foto: ppmedia.rs)

Европска унија и Влада Швајцарске подржале су брендирање три традиционална пољопривредна производа по којима је Пештерско-сјеничка висораван позната, што ће осим гаранције квалитета потрошачима, производима дати додату вредност и биће конкурентнији на тржишту.

Донатори су, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, обезбедли техничку помоћ при изради неопходних студија и елабората који су били потребни да се заштити име порекла сјеничке стеље[1], док су две млекаре из Сјенице, „Лав” и „Бени комерц” стекли статус овлашћеног корисника за сјенички крављи сир, а сјеничко предузеће „Турковић” сертифковано као овлашћени корисник за производњу сјеничке јагњетине.

Очекује се да ће преко 500 узгајивача оваца са Пештера уз регистрацију заштићеног имена порекла сјеничке стеље, овог препознатљивог специјалитета у региону, подићи њену вредност за близу 20 одсто, а сачуваће се умеће и вештина у изради која се већ вековима преноси са старијих генерација на млађе.

„На посебна својства и квалитет овог производа, поред квалитетне сировине, овчијег меса, и традиционалне технологије производње, значајан утицај имају и опште карактеристике поднебља, посебно специфични климатски услови подручја општина Сјеница и Тутин, а то су температура, влажност, ветрови. То стељу чини јединственим производом овог краја,” објашњава Славиша Думић из Удружења „Сјеничко јагње”.

Сјеничке млекаре „Лав” и „Бени комерц”, као овлашћени корисници већ заштићеног сјеничког крављег сира, моћи ће да потврде аутентичност својих производа маркицама које издаје Завод за израду новчаница и кованог новца и очекују се да ће са сертификацијом вредност сира порасти бар за пет одсто, а потражња и до 30 одсто – јер је сад квалитет и званично гарантован.

Из предузећа „Турковић” из Сјенице, сада сертификованог произвођача сјеничке јагњетине, кажу да ће сертификација такође допринети промоцији подручја Пештерско-сјеничке висоравни, јер, како истичу, везу између производа, места и људи треба сачувати, а потрошаче заинтересовати за квалитет који је проистекао из географског порекла, као споја традиције и специфичности одређеног места.

„Производи са заштићеном географском ознаком, су заиста специфични, и за њих се обично каже да су то производи са додатом вредношћу, а све више људи спремно је да плати ту разлику у цени“, каже Фрида Бауман, стручњакиња за овчарство и козарство и консултанткиња Европског ПРОГРЕСа за заштиту геограског порекла.

Како је госпођа Бауман додатно појаснила начин настајања, припремања или израде производа са ознаком географског порекла сертификационе куће редовно контролишу и прате, па сертификат добијају само они који га и заслуже.

„Југоисточна и југозападна Србија имају мноштво производа који својом традицијом и квалитетом заслужују боље место на домаћем и страним тржиштима. Заштита географског порекла је начин да то место и заузму, а сада је одговорност на произвођачима да испоштују дефинисане процедуре и стандарде, те се надамо у догледно време повећају производњу и приходе“, рекао је Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.