Успешна година за златиборски Еко аграр

glaszapadnesrbije.rs 06. децембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: zlatiborpress)

Резимирајући резултате рада у протеклој години, са сигурношћу се може рећи да је 2017. била година Златиборског Еко аграра, каже директор овог предузећа Владимир Бојовић.

Запажени успеси су постигнути у свим аспектима, а посебно када су у питању исплате субвенција, јер је у овој години чајетинским пољопривредницима исплаћено преко 40 милиона динара. Субвенције које нису исплаћене, пољопривредници могу очекивати током децембра ове, и јануара наредне године.

Највише захтева за субвенције у овој години, према речима Бојовића, поднето је приликом куповине механизације, набавке сточних грла и остављања женске телади.

„Захваљујући подршци кроз регресирање сточне хране за остављена женска грла, у протекле две године је 15% увећано бројчано стање уматичених грла на територији наше општине. То је за само две године реализације ове мере изузетно велика бројка и јако значајан податак“, додаје Бојовић.

Директор Еко аграра Владимир Бојовић Директор Еко аграра Владимир Бојовић (foto: zlatiborpress)

Из Еко Аграра су посебно поносни на млекару „Наша Златка“, која је изграђена у оквиру пројекта “Од млека са наших планина” уз подршку Европске уније. Њеним отварањем жели се подстаћи узгајање крава, производња сира и кајмака по традиционалној рецептури, за које су већ заинтересовани многи хотели и ресторани на Златибору, тако да су прве испоруке већ кренуле.

„Имамо тренутно 20 коопераната, и обзиром на потражњу за производима принуђени смо да повећамо број коопераната, а самим тим и количину млека коју откупљујемо“, истиче директор Златиборског Еко Аграра. Отварање млекаре обрадовало је многе чајетинске пољопривреднике, па су се одлучили да са њом успоставе сарадњу. Један од њих је Милан Марјановић из села Мушвете, који за сада дневно предаје око 80 литара млека:

„Добро је што су кренули са млекаром. Помогли су ми и у набавци лактофриза, преко кредита. Они враћају камату, тако да је кредит веома повољан“, додаје Марјановић. Сличан коментар дао је и Милија Ивановић из Криве Реке.

Zlatiborski kajmak (foto: zlatiborpress)

„То је добра ствар за Криву Реку. Долазило је других млекара са стране, али то је мања цена. Са новом млекаром смо успоставили договор, надам се да ћемо лепо сарађивати“.

У октобру је пуштена у рад и сушара за воће, поврће, зачинско и лековито биље, и шумске плодове. У плану је да се идуће године заснују кооперантски односи са воћарима овог краја. Вршиће се откуп, прерада, сушење и дистрибуција готовог производа.

Поред поменутих пројеката Еко аграр је и ове године добио средства од Министарства пољопривреде, захвајујући којима су реализована два пројекта који се превасходно односе на унапређење квалитета земљишта. Еко Аграр је већ припремио програм рада за 2018. годину, који ће бити усклађен са мерама ИПАРД-а.

Златибор прес / Глас западне Србије

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.