Nova Varoš: Svaki deseti stanovnik prima neki vid socijalne pomoći

Danas.rs (R. Popović) 27. фебруар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija (Danas.net)

Teška ekonomska situacija i visoka stopa nezaposlenosti uslovili su da gotovo svaki deseti stanovnik opštine Nova Varoš prima neki od vidova socijalne pomoći. Na evidenciji opštinskog Centra za socijalni rad tokom prošle godine našlo se 1.579 korisnika, što je za 134 lica više u odnosu na 2013.

- Socijalna slika u zlatarskom kraju i dalje je prilično nepovoljna, ali je i znatno realnija u odnosu na neki raniji period. Zahvaljujući primeni odluke o radnom angažovanju radno sposobnih korisnika, kao i pojačanom terenskom radu, u sistem socijalne zaštite uključena su ona lica koje su zaista ekonomski ugrožena i društveno marginalizovana, ističe Jelena Leković, direktorka opštinskog Centra za socijalni rad. 

Ona objašnjava da su u ovoj ustanovi kroz pojačane terenske aktivnosti tokom 2014. uspeli bolje da sagledaju faktičko stanje ugroženosti i potrebe građana, a povremenim angažovanjem radno sposobnih korisnika stalne i jednokratne novčane pomoći "skresali" listu onih kojima ta finansijska podrška države odnosno lokalne samouprave i nije neophodna. Osim realnijeg registra korisnika, direktorka Centra u ključne rezultate ostvarene u prethodnih godinu dana ubraja i uslugu pomoći u kući starim licima (za koju je ove godine iz opštinske kase opredeljeno 3,5 miliona dinara), bolje upoznavanje korisnika sa pravima i uslugama, prilagođavanje pravne regulative, transparentniji rad ustanove, kao i izrada strategije socijalne zaštite 2015-2020. godine, čije se usvajanje očekuje na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta. 

Prema podacima iz izveštaja CSR za prošlu godinu, u kategoriji stalnih primalaca novčane socijalne pomoći registrovano je ukupno 720 korisnika. Tako je novčanu pomoć Republike odnosno resornog ministarstva koristilo 131 porodica (268 lica), dodatak za negu i pomoć drugog lica njih 148, uvećani istoimeni dodatak 37, dok se na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite nalazu 40 osoba (28 odraslih i 12 starih). Na evidenciji CSR nalazi i 214 invalida (16 dece i mladih, 95 odraslih i 103 starih). Preostali korisnici, njih 859, ostvarili su pravo na jednokratnu novčanu pomoć, za koju su, uz brojna druga materijalna davanja i vanrednu finansijsku podršku, iz opštinskog budžeta tokom 2014. isplaćena sredstva od blizu 10 miliona dinara. 

- Jednokratna pomoć u najčešćem broju slučajeva odobravala se korisnicima, kako u novcu i vrednosnim vaučerima povodom novogodišnjih i božićnih praznika, tako i za zadovoljenje osnovnih životnih potreba: nabavku osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu, troškove đačke kuhinje, ekskurzija, maturskih proslava, a u pojedinim slučajevima i za sanaciju stambenih objekata, kaže Leković i dodaje da su nepovoljno socijalno stanje u našem kraju lokalna samouprava i Centar pokušali da ublaže i programima pomoći za nezaposlene samohrane roditelje, nabavku udžbenika, ogreva, naknade pogrebnih troškova i smeštaja dece u internatima, za kupovinu novogodišnjih poklona, kao i desetodnevni boravak prvačića na crnogorskom primorju. 

 Porodično nasilje u porastu

U Centru za socijalni rad uvedena je 24-časovna pripravnost stručnih službi jer je tokom 2014. došlo do eskalacije nasilja u porodici. Centar je lane imao 50 intervencija zbog porodičnog i partnerskog nasilja, ali i zbog maloletničke delinkvencije, prostitucije i prosjačenja. Tokom prošle godine registrovano je čak 37 žrtava nasilja u porodici, što je za 24 više nego u 2013. 
- U ekspanziji je i maloletnička prostitucija na teritoriji novovaroške opštine. Žrtve su devojčice od 15 do 17 godina, koje su vrbovali stariji mladići uglavnom iz okolnih gradova. Imali smo nekoliko zvanično prijavljenih slučajeva, ali sumnjamo da je taj broj mnogo veći, a da je krajnji cilj trgovina belim robljem. Situacija je zabrinjavajuća i zato apelujemo na roditelje da obrate pažnju na ponašanje i kretanje svoje dece, kako bi se problem sprečio dok još nije kasno, upozorava Jelena Leković.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.