Kanjon Uvca: Ornitološki park za ugrožene vrste

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 06. мај 2014. године Туризам Природа Коментари

Beloglavi sup u volijeri Beloglavi sup u volijeri

U kanjonu Uvca će pored postojeće uskoro biti izgrađene još dve volijere za retke ptice. Pored toga što će pomoći u naseljavanju kanjona ugroženim vrstama i upotpuniti turističku ponudu, novi objekti Specijalnog rezervata Prirode „Uvac“ imaće i edukativni karakter.

U kanjonu Uvca će pored postojeće uskoro biti izgrađene još dve volijere za retke ptice. Pored toga što će pomoći u naseljavanju kanjona ugroženim vrstama i upotpuniti turističku ponudu, novi objekti Specijalnog rezervata Prirode „Uvac“ imaće i edukativni karakter, jer će zahvaljujući njima đaci stručnih škola i studenti moći više da saznaju o životu i navikama  „nebeskog kralja“ i ptica koje su nekada letele nebom iznad kanjona.

Izgradnju dve volijere površine po stotinak kvadrata pomoći će Ministarstvo prostornog planiranja, a objekti će biti podignuti uz zudine napuštenog magacina iz vrmena gradnje obližnje brane Uvačkog jezera na Rastokama. Volijere se grade  na stotinak metara nizvodno od zgrade hidrocentrale „Uvac“ i biće deo budućeg ornitološkog parka, jedinstvenog na ovim prostorima. Radovi će, kako se očekuje, biti gotovi do letnje turističke sezone.

- Prvi stanovnik novih volijera biće orao belorepan, a pridružiće mu se i predstvnici još jedne retke i ugrožene vrste. Belorepan će u kanjon Uvca stići iz Zoo-vrta na Paliću, koji je nedavno postao dom za tri beloglava supa iz našeg rezervata – kaže direktor „Rezervata Uvac“ Branko Bjelić.

Postojeće volijera i u budućem ornitološkom parku zadržaće sadašnju namenu. Izmorena krila u njoj trenutno vida šest beloglavih supova, a povređene ptice su pod stalnim nadzorom rendžera rezervata. Kanjon Uvca i Specijalni rezervat prirode stanište su mnogih ugroženih i retkih vrsta. U njegovim liticama se gnezdi beloglavi sup, a kolonija ove vrste orla lešinara broji oko 400 ptica i među najvećim je u ovom delu Evrope.

- Pored toga što će i dalje biti svojevrsni stacionar za povređene ptice, ova i dve nove volijere imaće i značajnu ulogu u projektu reintrodukcije, odnosno povratka u kanjon Uvca ptica koje spletom okolnosti nestale sa ovog prostora – kaže Bjelić. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam priroda specijalni rezervat prirode uvac beloglavi sup branko bjelić ornitološki park


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.