Научни скуп о делу краља Милана Обреновића

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 10. март 2024. године Друштво Коментари

Краљ Милан, краљица Наталија и принц Александар Обреновић (Фото: Јавна својина) Краљ Милан, краљица Наталија и принц Александар Обреновић (Фото: Јавна својина)

Крајем августа Филозофски факултет из Београда и ИИЦ „Стари Влах“ организују научни скуп о животу и делу првог српског краља „после Косова“. Кнез и краљ Милан Обреновић – реформатор, војник и дипломата – српска држава постала независна (1878), а убрзо потом уздигнута и на ранг краљевине. Помоћ српском народу под османском влашћу.

Крајем августа одржаће се у Новој Вароши научни скуп посвећен првом српском краљу „после Косова“, Милану Обреновићу (1854–1901), владару за време кога је српска држава постала независна (1878), а убрзо потом уздигнута и на ранг краљевине. Скуп оргнизује Филозофски факултета Универзитета у Београду, уз подршку Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“.

Повод за одржавање научног скупа је 170 година од рођења краља Милана. Научници различитих области интересовања даће допринос јаснијем разумевању, како улоге кнеза и краља Милана у развоју српске државе 19. века и њене позиције у међународним односима тог времена, тако и унутрашњем развоју српског друштва у периоду Милановог владања (1868–1889).

Организатори научног скупа најављују у првом броју часописа „Стари Влах“ (промоција 22. марта) да ће низ саопштења осветлити шта је српска власт тог времена предузимала у циљу остварења основних циљева националне политике – ослобођења српског народа ван границе Кнежевине/Краљевине Србије. Такође, биће указано и на улогу кнеза и краља Милана као реформатора, посебно у погледу реформи српске војске и њеног уздизања на виши ниво. Поред тога, на скупу ће бити речи и о мерама које је српска држава предузимала у циљу пружања помоћи српском народу под османском влашћу, укључујући и територију данашње нововарошке општине, а та помоћ се посебно огледала у достављању неопходног школског материјала и давања помоћи црквама.

Белег у славу јаворских јунака и мајора Илића Споменик мајору Илићу и јаворским јунацима из 1876. године (Фото: Д. Гагричић)

Након више од 20 година у Новој Вароши се одржава научни скуп, на предлог нашег земљака др Жарка Илића, са катедре Филозофског факултета за Историју српског народа у новом веку.

– Научни скуп, поред свог значаја за јасније и тачније разумевање значаја династије Обреновић у историји српског народа током друге половине 19. века, има за циљ и да подстакне развој научног живота, као и одржавање научних скупова у мањим местима, углавном скрајнутих и невидљивих на мапи научног живота – истиче др Жарко Илић, члан Организационог одбора. 

 О Јаворском рату

– Део владавине кнеза Милана обележен је и Првим и Другим српско-турским ратом (1876–1878), а током тих ратова операције су се водиле и на простору Старог Влаха и оне ће, такође, бити у фокусу радова појединих учесника скупа који ће донети нове погледе на дешавања у тим турбулентним временим – наглашава др Жарко Илић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

naučni skup kralj milan obrenović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.