„Златне значке “ прегаоцима

zlatarinfo.rs 07. децембар 2023. године Варошани Култура Коментари

Светковина у Народном позоришту – награђени за допринос развијању културних делатности (Фото: З. Јовановић) Светковина у Народном позоришту – награђени за допринос развијању културних делатности (Фото: З. Јовановић)

Признања Културно-просветне заједнице Србије уручена на свечаности у у Београду. Међу 55 добитника „Златне значке“ и Драгољуб Гагричић, новинар из Нове Вароши.

У сали сцене „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду у среду су свечано уручене „Златне значке“, које за допринос развијању културних делатност додељују Културно-просветна заједница Србије и Министарствпо спољних послова, управа за дијаспору. 

Ово признање добило је 55 прегалаца из Србије и света, међу којима су и двоје из Златиборског округа – Драгољуб Гагричић, из Нове Вароши, новинар „Вечерњих новости“ у пензији и Светлана Ћалдовић Шијаковић, директор Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно.  

Међу лауреатима су и писци Радомир Уљаревић, Мирјана Булатовић, Јеремија Лазаревић, Власта М. Ценић, Душица Миловановић Марика, сликари Иван Вешовић, Раде Димитријевић, Илија Драшовић Луњевица, историчари Радован Ј. Поповић и Дејан Антић, глумац Бранислав Ковић, пијанисткиња Нада Колунџија, социолог Милутин Матић, музички уметници Дубравка Лонцовић и Синиша Туфегџић, новинари Братислав Ђорђевић, Срђан Бошковић, Миливоје Грчић, Оливера Ковачевић...

Признање Гагричићу уручио проф. др Зран Аврамовић, председник КПЗ Признање Гагричићу уручио проф. др Зоран Аврамовић, председник КПЗ

Додељено је и пет повеља - хуманитарним организацијама „Срби за Србе“ и“Метохија за младе“, Фестивалу поезије младих у Врбасу, часопису „Глас гусала“ из Торонта и Зорану Гутовићу, директору и власнииу издавачке куће „Православна реч“ из Новог Сада.

Награде су уручили проф. др Зоран Аврамовић, председник КПЗ Србије и члан жирија Божица Велоуси, књижевница и Живорад Жика Ајдачић, генерални секретар КПЗ, који је био и председник жирија признања додељеног 48. пут по реду. 

Посетиоце и награђене поздравили су Ђорђе Милићевић, министар без портфеља у Министарству спољних послова и Радован Јовић, помоћник минисзтра културе  Србије.

Диплома и значка - награда за дугогодишње стваралаштво Диплома и значка - награда за дугогодишње стваралаштво

Дозивања предака и умотворина  

У образложењу жирија КПЗ истиче се  да је Драгољуб Гагричић иницијатор и учесник низа активности на заштити баштине, очувању наслеђа и традиције и неговању културе сећања на претке. Аутор је и четири књиге са завичајном тематиком.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić zlatna značka


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.