Драгољуб Гагричић добитник „Златне значке“ КПЗ Србије

zlatarinfo.rs (Б. Илић) 03. децембар 2023. године Варошани Коментари

Чување памћења народа – Драгољуб Гагричић на промоцији књиге „Старовлашка ризница“ Чување памћења народа – Драгољуб Гагричић на промоцији књиге „Старовлашка ризница“

Нововарошки новинар међу 55 стваралаца и осам институција, којима ће у среду у Београду бити уручена традиционална награда. Признање Гагричићу за отимање од заборава народних умотворина, знаменитих личности и догађаја у Старом Влаху.

Драгољуб Гагричић (74) из Нове Вароши, новинар „Вечерњих новости“ у пензији, добитник је „Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије за несебичан, предан  и дугогодишњи рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Одлуком жирија, "Златну значку“ добило је 55 културних посленика и стваралаца из Србије и света и осам инстутуција културе. Традиционално признање, 48. пут по реду, биће уручено у среду, 6. децембра, у подне, у Народном позоришту у Београду. 

Књиге Драгољуба Гагричића Бисери народног духа и разговори предака и потомака

Гагричић је у пола века новинарског заната текстовима, објављивањем четири књиге и низом акција дао значајан допринос обнављању памћења и неговању културе сећања на претке и  чувању наслеђа и традиције. Уз подсећање да је заборав највећа мана у српском роду, постављао је питање: „А кад нам корене почупају, шта ће нас чувати од нових олуја...?“

`– „Златна значка“ је и признање редакцијама „Златарских новости““ и „Вечерњих новости“, које су отварале странице за критичке осврте, у којима сам указивао на неразуман и недоличан однос власти и појединаца и слепило које је владало у наопаком раскиду са прошлошћу, на кратку памет и још краће аршине у времену, на  затирање трагова историје и немар према баштини, знаменитим личностима и догађајима – каже Гагричић и подсећа:

– Иницијативе са новинских страница биле су ветар у леђа, окупљале прегаоце и поштоваоце традиције у обнови манастира Дубница, па да се 52 године после смрти војвода Петар Бојовић врати у завичај у бронзаној скулптури, те подизању споменика ратницима 1912-1918. године, преиспитивању назива улица, залагањима за отварање музејске збирке, одбрани ћирилице...

  Сетва кромпира уз помоћ запреге Стари албуми - сведочанство и животу и коренима (Фото: Д. Гагричић)

У две књиге Гагричић је сабрао зрнца народне мудрости и искре живота, благо језика и духа што је изнедрила старовлашка школа живота. Записујући пословице, изреке, загонетке, анегдоте и друге изданке народног умовања, Гагричић охрабрује и младе сакупљаче да се за поколења сачува део богате ризнице.

Библиотеци у Новој Вароши даровао је 1.400 фотографија (прикупљених и ауторских), које су огледало живота и чувари успомена с краја 19. и кроз 20. век.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić zlatna značka


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.