Благо Милешеве у електронској форми

milesevskaeparhija.rs 24. август 2023. године Друштво Коментари

Манастир Милешева, задужбина краља Владислава Немањића Подухват на добробит и духовну радост – манастир Милешева (Фото:Д. Гагричић)

Пројекат дигитализације реализује Математички институт САНУ из Београда и омогућиће очување и презентацоију баштине задужбине краља Владислава Немањића.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије разговарао је у уторак 22. августа 2023. године са стручним тимом Математичког института Српске академије наука и уметности из Београда, који спроводи у дело пројекат дигитализације културне баштине манастира Милешеве.

Чланови тима су Епископу Атанасију изнели све детаље пројекта и методе које користе у његовој реализацији, као и докле се стигло у реализацији и предстојеће планиране послове.

Пажљиво саслушавши све што су му изложили, владика је благословио њихов даљи рад и пожелео да се што пре све оконча, на добробит и духовну радост свих посетилаца манастира Милешеве.

Манастир Милешева

Почев од 2022. године, Математички институт САНУ спроводи низ веома значајних пројеката дигитализације манастира Милешеве и других знаменитих сакралних објеката Милешевске епархије. Сви пројекти спроводе се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Атанасија, уз одобрење и финансијску потпору Министарства културе и информисања, као и у складу са упутствима и правилником Министарства о дигитализацији културног наслеђа.

У току 2022. године реализована је дигитализација манастира Милешеве помоћу најсавременијих метода, које укључују панорамско снимање, снимање дроном, 3Д-скенирање и фотографисање, које ће омогућити очување и презентацију разноврсног скупа објеката непокретне и покретне баштине везане за један од најзначајнијих српских средњовековних манастира. Резултати спроведених активности објављени су у виду двојезичне (СР-ЕНГ) апликације за мобилне уређаје, доступне на: Апликација, као и у виду пригодне веб презентације: Презентација

У току 2023. године акценат је стављен на дигитализацију најрепрезентативнијих предмета из ризнице манастира Милешеве, попут мошчаника проигумана Лонгина Милешевца из 1684. године и ариепископског жезла Светог Саве, као и на панорамско и снимање дроном манастира Давидовице и Куманице.

Досадашњи резултати рада Математичког института САНУ, као и веома плодоносна сарадња и координација са надлежном Епархијом допринеће већој видљивости манастира Милешеве, али и других значајних непокретних културних добара Милешевске епархије. У том смислу, у наредној фази планирана је дигитализација манастира Свете Тројице код Пљеваља о чему ће верни народ и шира јавност бити благовремено обавештени.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

mileševa elektronska forma


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.