Мотиви из природе и ризнице културе

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 25. август 2023. године Култура Коментари

Учесници 50. уметничке колоније „Милешева“ на Радоињском језеру  (Фото: Дом културе) Учесници 50. уметничке колоније „Милешева“ на Радоињском језеру (Фото: Дом културе)

Уметници из седам земаља на 50. сазиву уметничке колоније „Милешева“ у Пријепољу. Долазе углавном афирмисани ствараоци, а позиви се упућују и млађим.

Учесници 50. сазива Уметничке колоније "Милешева" у Пријепољу обишли су манастир Куманицу, крај Лима и спуштали се чамцима низ брзаке реке.

Неко од њих ће, кажу, на овим атрактивним локацијама пронаћи инспирацију за своје дело, које ће идуће године даровати граду на ушћу Милешевке у Лим.

Минулих дана 14 уметника из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Француске, Италије и Ирана обишло је бројне знаменитости краја - од манастира Милешеве, Савиних испосница, тврђаве и џамије у Хисарџику, до Музеја, боравили су у Прибојској Бањи и околини, а обићи ће и Пљевља.

Учесници колоније слажу се да су почаствовани позивом на колонију о чијој виталности довољно говори пола века постојања. Београдског графичара и сликара Лека Младеновића очарала је богата ризница културе, од средњовековне Милешеве до Куманице, али и оазе природе, каквих је мало у Србији, попут водопада Сопотнице.

- У Пријепољу је изванредан однос према култури, а посебно ми се допада што се не ради у атељеу, већ се обилази терен, скупљају се утисци, бележи и црпи инспирација, па ће све то наталожено, по повратку - искристалисати рад - наглашава Младеновић.

Богато наслеђе из ризнице манастира Бања Богато наслеђе из ризнице манастира Бања

- Овај микс културе у Пријепољу је фасцинантан, а на мене је посебан утисак оставила посета месту снимања филма "Лепа села лепо горе".

- Можда ће та сценографија из клисуре Милешевке - тунел, возило "џемс", кућа и низ детаља имати директне везе са мојим радом - истиче Слободан Виденовић из Босне и Херцеговине.

Директор Уметничке колоније "Милешева" од 2008. године је Горан Чпајак, декан Факултета примењене уметности у Београду, иначе родом Пријепољац. Наследио је Ђорђа Кадијевића, који је ту улогу обављао три деценије.

- Колонија је међународна и некада је започела као сликарска, а већ годинама се позивају и вајари, графичари, фотографи и аутори других видова визулне умености - каже Чпајак, за "Вечерње новости", и додаје:

- Нема дискриминације, заступљени су сви видови стваралаштва и аутори свих генерација.

Првенац – Скулптура Светитељ Сава испред Дома културе (фото Д. Гагричић) Првенац - Скулптура Светитељ Сава испред Дома културе (фото Д. Гагричић)

Овде долазе углавном афирмисани ствараоци, а позиви се упућују и млађим, понекад и студентима, као пратећи део колоније. Позиве добијају и Пријепољци који су завршили академије и занимљиво је да, промовишући уметност, ова колонија је значајно допринела што се знатан број овдашњих и младих талената одлучује за студије ликовне уметности.

Занимљиво је како у провинцији, далеко од културних центара, Уметничка колонија тако дуго траје?

- Она опстаје захваљујући подршци грађана Пријепоља и то је најважније - наглашава наш саговорник.

- Не изостаје ни значајна буџетска подршка Општине и Министарства културе. Сви су препознали велики допринос колоније култури краја, али и Србије. То су, уосталом, културна дешавања која промовишу Пријепоље, а граду и Дому културе остаје драгоцена збирка радова. Намера је да се прошири овај програм Дома културе и у догледно време формира Музеј савремене уметности.

Са изложбе радова 49. сазива Колоније (Фото: Министарство културе) Са изложбе радова 49. сазива Колоније (Фото: Министарство културе)

У легату - 600 дела

У легату колоније је више од 600 радова. Већ смо урадили каталогизацију, фотографисали радове и припремили текстове за монографију, коју ћемо објавити идуће године поводом јубилеја - истиче Адмира Хамидовић, директор Дома културе. - Планирали смо да изложба идуће године обиђе већа места од Београда до Подгорице, док ће мањи градови имати прилике да виде репринт дела.

Парк скулптура

Поред збирке у легату, Пријепољци град обогаћују и Парком скулптура поред Дома културе, а и на више локација. Једно од најзначајних вајарских остварења, иначе препознатљиво са разгледница и слика, је "Бели Сава", како мештани зову скулптуру "Светитеља Саве" на платоу Дома културе, рад београдског вајара Миодрага Живковића. То је прва скулптура у парку, откривена 1995. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje umetnička kolonija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.