Афоризми су души горка посластица

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 06. август 2023. године Друштво Коментари

Награде за сатиру и хумор (Николић и Љубеновић десно), Фото Д. Гагричић Награде за сатиру и хумор (Николић и Љубеновић десно), Фото Д. Гагричић

Библиотека у Чајетини 15 година награђује сатиричаре. Награђени Милан Куриџа из Приједора, Нинус Несторовић из Новог Сада и Бојан Љубеновић из Београда. Златиборци и даље успешно и љубоморно чувају ерски дух и карактеристични хумор.

Ако је гријешити људски, онда сам ја људина. /Супротно законима физике, једино у празну главу ништа не може стати.  /Полиција је утјерала криминал у ред. Сад је криминал у реду./ Криминал блиједи кад расте.

Што је већи, слабије се види. /У предизборној кампањи су обећали радна мјеста и испунили обећање. Сада људи раде у Њемачкој, Аустрији.../ Митинг је домократски облик изражавања воље једног човјека. /Деда је баби пензија. Не може јој задовољити ни најосновније потребе. /Срби су стари европски народ.

Све деда до бабе.

Уз ове и још десетак опорих досетки којима скенира свакодневицу Милан Куриџа из Приједора победио је на конкурсу чајетинске Библиотеке "Милисав Р. Ђенић" за афористичара године. Признања су, по 15. пут, уручена на "Летњем уличном ерском кабареу", прексиноћ у златиборској вароши.

Глумци Милорад Мики Дамјановић и Драгана Ђурђевић Глумци Милорад Мики Дамјановић и Драгана Ђурђевић

Жири је друго место доделио Нинусу Несторовићу из Новог Сада. Његове жаоке, оштре као стреле, опомињу и засмејавају: Боже, дај нам мало памети. Вратићемо ти кад будемо имали. /Чистим рукама чува се здравље. Прљавим власт. /На власт не треба да доводимо људе кад чујемо њихово политичко уверење, него кад видимо лекарско./ Објаве сахрана налазе се на последњим странама новина. Разлози умирања на почетним. /Више се придржавамо партијских, него верских обичаја. Таква нам је традиција. / Кад те мајмуни подржавају лако је бити господар џунгле.

Глумци и афористичари, учесници Ерског кабареа Глумци и афористичари, учесници Ерског кабареа

Међу радовима 59 учесника, треће место додељено је ствараоцу из "Новости" Бојану Љубеновићу, чији су сатирични "трнови", по реакцијама публике - души горка пошалица:

Они који данас говоре: "Ћути, може и горе", већ сутра ће бити у праву. /Подигни три прста и гледаће ти се кроз прсте. /Извините што смо јуче јели три пута. Неће се поновити. /Мито је као јагњетина. Ако је добар, лепи се за прсте. /Кад су кашике празне људи се хватају за ножеве... /Не завидимо храбрима. И ми бисмо били храбри, само да смемо. /Није тешко бити сиромашан. С тим се просто родиш. /Наша мишја рупа је највећа. Прима седам милиона људи. /Ја сам велики Србин. Путовнице ми!

Забава - кловнови и свирачи на позорници Библиотеке Забава - кловнови и свирачи на позорници Библиотеке

Истичући да је "слободна Чајетина у специфичној Србији", створила слободну територију за хумор и сатиру, да су се изборили за слободу говору и писања, Слободан Симић, председник комисије за награде и београдског Афористичког круга, рекао је да Златиборци цене добре афористичаре.

Културни догађај који оплемењује понуду планине Културни догађај који оплемењује понуду планине

Да Златиборци настављају чување и неговање ерског духа и хумора, уписаног у национални регистар нематеријалног културног наслеђа, потврдили су аплаузи за наступе београдских глумаца Драгане Ђурђевић и Милорада Микија Дамјановића у представи "Драмске минијатуре ерског хумора" Слободана Симића. Прваци драме ужичког позоришта Дивна Марић и Бобан Љубичић извели су "Тестамент" Душана Маричића.

Признање Николићу

Награда "Раде Јовановић", коју додељују Београдски афористички круг и чајетинска Библиотека за најбољу књигу афоризама у 2022. години, додељена је Јову Николићу из Угљевика, за књигу "Пуцњи без опомене", Николић је написао седам књига и око 20.000 афоризама.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

čajetina aforizmi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.