Подмлађују агрегате ХЕ „Бистрица“

glaszapadnesrbije.rs 05. август 2023. године Друштво Коментари

Осим ове ХЕ "Бистрица" градиће се и реверзибилна / Фото промо ХЕ „Бистрица“ - почела се радом 23. јануара 1960. године (Фото: Д. Гагричић)

Европска комисија одобрила ЕПС-у 7,72 милиона евра помоћи за реконструкцију ХЕ „Бистрица“ Урађена пројектно-техничка документација, а министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић најављује радове за другу половину 2024. године

Европска комисија је, посредством Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ) одобрила 8,44 милиона евра бесповратне помоћи у области енергетике који ће бити искоришћени за финансирање реконструкције ХЕ Бистрица и израду Студије изводљивости са Проценом утицаја на животну средину за пројекат Централно-балканског коридора. Реализација ових пројеката допринеће повећању производних капацитета из обновљивих извора енергије, као и преносних капацитета повезивањем Србије са источним и западним суседима чиме постајемо значајно енергетско чвориште европског електроенергетског система. Скоро једна трећина од укупно одобрених средстава намењена је за пројекте у области енергетике, наводи се на сајту Министарства рударсва и енергетике.

За пројекат реконструкције ХЕ Бистрица ЕПС-у одобрено је 7,722,671 милиона евра инвестиционог гранта, што покрива око једне петине процењене вредности инвестиције, која износи 36,1 милион евра.

Цевовод хидроцетрале Бистрица Цевовод хидроцетрале Бистрица

„Заменом опреме на ХЕ Бистрица, која је изграђена пре више од 60 година, продужиће се њен животни век што ће допринети сигурности снабдевања, повећању удела производње из ОИЕ, као и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште. За овај пројекат урађена је пројектно-техничка и просторна документација и прибављене су дозволе за изградњу, а почетак радова планиран је у другој половини наредне године“, рекла је министарка рударства и енергетике Дубрава Ђедовић.

За израду Студије изводљивости за пројекат Централно-балканског коридора са Проценом утицаја на животну средину, који подразумева изградњу новог далековода који би повезао централну Србију са регионом Kостолца, а у другој фази повезивање Србије и Бугарске новим 400 кВ далеководом и изградњу нових далековода који би повезали источну и западну Србију, опредељено је 724,482 евра, а корисник средстава је ЕМС. Централно-балкански коридор, чија је процењена инвестициона вредност око 195 милиона евра, укључен је у Паневропски план развоја преносног система 2022. Европске асоцијације оператора преносних система (ЕНТСО-Е).

Средства за рехабилитацију ХЕ Бистрица додељена су у оквиру 8. позива за инвестиционе грантове Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ) док су за израду Студије изводљивости са Проценом утицаја на животну средину за пројекат Централно-балканског коридора средства опредељена из 29. позива за техничку помоћ Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

he bistrica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.