Разгледнице из дечје маште

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 18. јул 2023. године Друштво Коментари

Будили машту, бодрили другачији поглед на свет и тимски рад (Фото: Креативне радионице) Будили машту, бодрили другачији поглед на свет и тимски рад (Фото: Креативне радионице)

Удружење «Креативне радионице за децу» представило нововарошки крај кроз дечје око, руку и машту, у издању ИИЦ „Стари Влах“ и ТО „Златар.

Истраживачко издавачки центар „Стари Влах“ и Туристичка организација „Златар“штампали су сет разгледница под називом „Дечја разгледница нововарошке општине“.

– Под покровитељством ИИЦ "Стари Влах" Удружење «Креативне радионице за децу»  осмислило је подухват "Дечја разгледница нововарошке општине". Циљ је био да се наш крај представи кроз дечје око, руку и машту. За разлику од класичних разгледница фотографског типа, ове разгледнице су из дечије визуре осликале наш град, села и планину Златар. – каже Бојана Меловић, која је са Сенком Вејсиловић осмислила и водила подухват.

Из дечје визуре осликан град, села и планина Златар Из дечје визуре осликан град, села и планина Златар

Одржано је седам радионица у градској и сеоским школма, са око стотинак деце узраста од првог до осмог разреда, а најчешће малишана млађих разреда. У подухвату који је трајао пар месеци  деца су користила махом рециклажне, али и материјале из природе, да тако представе свој крај.

Мотиви културно-историјског и природног наслеђа Мотиви културно-историјског и природног наслеђа

 – Свака радионица почињала је разговором са децом о познавању свог села или краја, и њиховим одабиром шта ће се наћи на разгледници. Током другог дела радионице, деца су у датом временском оквиру осмишљавала и израђивала саму разгледницу. Тако смо будили машту код деце, бодрили другачији поглед на свет, а уједно градили и тимски рад. Ваља напоменути да је свака разгледница аутентичан рад саме деце тог краја. Наша општина је на овај начин добила оригиналну дечју разгледницу краја која ће моћи поносно да се користи у промотивне, туристичке и продајне сврхе – истиче Меловић.

Коришћени су рециклажни и материјали из природе Коришћени су рециклажни и материјали из природе

Учествовало је стотинак малишана из седам школа Учествовало је стотинак малишана из седам школа

Радови основаца нововарошких школа могу се погледати на сајту starivlah.rs у рубрици Акције.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kreativne radionice za decu


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.