На Златибору прва еко теретана са справама од отпадног дрвета

Варошке новине (Жељко Дулановић) 17. јул 2023. године Туризам Друштво Коментари

На стази према споменику (Фото: Општина Чајетина) На стази према споменику (Фото: Општина Чајетина)

На Златибору је отворена прва еко теретана у природи, у којој ће сви заинтересовани моћи да вежбају на справама направљеним од отпадног дрвета. Налази се на стази према Споменику на Шуматном брду, а изграђена је по идеји професора спорта Марка Ћирића. Подршку за реализацију овог пројекта Ћирић је добио од фондације под окриљем бетинг компаније Моцарт, а логистичку подршку пружила је и општина Чајетина.

Прву еко теретану на Златибору, део истоименог пројекта који је покренут у Србији, свечано су отворили председник Општине Чајетина Милан Стаматовић и управитељ Фондације Моцарт Борјан Поповић. Отварању су присуствовали учесници одбојкашког кампа ТИН волеј и чајетински спортисти. Златибор је иначе друго место у Србији са еко теретаном после Вршца и план је да се са сличним пројектима, који спајају одрживи развој и физичку активност настави у целој држави, а најављена је и даља сарадња општине Чајетина са фондацијом Моцарт.

Еко теретана Златибор (Фото: Општина Чејетина)

„Еко теретана“ је замишљена је као пројекат циркуларне економије, где се као материјал за израду справа користи отпадно дрво прикупљено на акцијама чишћења река, које се потом чисти и суши, те припрема за процес уградње. Жеља је да ово буде друштвено користан пројекат ради унапређења аматерског спорта и усмерен на повећање свести људи о значају физичке активности. Теретана садржи справе за мртво дизање, пропадања, згибове, трбушњаке, дизање из бенча и тегове тежине од једног до осам килограма.

Еко теретана Златибор (Фото: Општина Чејетина)

Еко теретана Златибор (Фото: Општина Чејетина)

Еко теретана Златибор (Фото: Општина Чејетина)

(Фото : Општина Чајетина)

 * * *

Текст је део пројекта „Чајетинa на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatibor eko teretana


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.