Шири пут и „туђе“ смеће на гробљу Коцељ (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 05. јун 2023. године Друштво Коментари

Подзида за две траке на коловозу (Фото: Д. Гагричић) Подзида за две траке на коловозу (Фото: Д. Гагричић)

Бетонска подзида отклања „уско грло“. Навике се тешко мењају, недоличан однос према „вечним кућама“. На Тројице се, уз пиво из лименки, чули предлози акција за чишћење отпадака и сечу растиња...

За који дан ће бетонска подзида пута испод гробље Коцељ, на брду изнад Браношевца у Новој Вароши, омогућити две коловозне траке и несметан пролаз возила и пешака на некадашњем „уском грлу“.

Ваљда ће се тако избећи и они застоји у саобраћају када се на Тројице долазило на Коцељ да обиђу гробови предака и најмилијих, запале свеће, да свештеници прелију гробове и очитају молитве, да се попије која чашица за покој душа покојника и здравље живих.

Вечне куће под конац - Коцељ Вечне куће под конац - Коцељ

А прошлог лета и ове године, 4. јуна – биле су немиле сцене, од гужви, закрчења до псовки и увреда, дрских и безобразних власника возила, који су своје лепотане паркирали  на коловоз или заузимали два-три места?! И што је још горе: никог да регулише саобраћај?! И, има ли то ко да види, предложи, нареди...?!

Ред - комуналци градили гробнице Ред - комуналци градили гробнице

Дан по Тројицама објектив фотоапарата бележи огледало немара, слике лоших навика и недоличног односа према вечним почивалиштима. У делу гробља где годинама није било планског укопавања и где су изостале стазе и пролази, крај лески и бреза ничу депоније флаша, балона, кеса, вештачког цвећа... На ободу гробља је „заборављен“ грађевински материјал, бурад, тоне пластике...А контејнер украј пута и гробља – полупразан?!

Дан после Тројица - огледало  навика Дан после Тројица - огледало  навика

Руку на срце, велики је број гробова уређен како и доликује овим светим местима. Лепшем изгледу некада запуштеног гробља Коцељ дају и вишегодишња улагања у уређење,  капелу, пут...

Заборављени грађевински материјал и пластика Заборављени грађевински материјал и пластика

Неопходна су скромна средства да се прошири паркинг и од бујица заштити асфалтни пут и тампонска подлога. Неки од присутних на Тројице предложише да се покрене акција за чишћење отпадног материјала и сечу растиња, као и да се прикупе средства за подизање обредне сале. Само, рекоше то уз пиво из лименки и погледе према Битовику, одакле су витлали кишни облаци.

Њима нема ко да пали свеће - гробови избеглица Њима нема ко да пали свеће - гробови избеглица

Белези зарастају у траву, смрче, брезе Белези зарастају у траву, смрче, брезе

Немар - бујице односе асфалт и тампон Немар - бујице односе асфалт и тампон

Грађевинци су спалили џакове од цемента Грађевинци су спалили џакове од цемента

Пут за Тикву, Велико брдо, Вучију, Каменицу Пут за Тикву, Велико брдо, Вучију, Каменицу

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kocelj


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.