До када ће Протина улица бити - слепа?!

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 29. мај 2023. године Друштво Коментари

Нацртан источни крак Улице проте Јевстатија Караматијевића од  60 метара Нацртан источни крак Улице проте Јевстатија Караматијевића од 60 метара

Улица проте Јевстатија Караматијевића, испод Гимназије, деценијама чека излазак код Поште. Отежан прилаз возилима ватрогасаца, комуналаца и снабдевача града, али и до школа и кућа мештана.

Ништа се тако дуго у Новој Вароши не гради као Улица проте Јевстатија Караматијевића – она што иде са раскрснице испред старе зграде Основне школе „Живко Љујић“, па испод Средње школе „Нова  Варош“ према Пошти?! Источни крак још нема излаза, па је улица – слепа.

Пре неку годину је, уз повуци-потегни, некако провучен део улице испод зграде некадашње Техничке школе до Улице Ћамила Сијарића. Остала су два сужења коловоза (један у старом, други у новом делу улице), па је тескоба у улици мука и за возаче и за пешаке. 

Радови нису настављени због нерешених имовинских односа - чуло се јесенас приликом јавне расправе о плану буџета за ову годину, а нема писмене информације на  одборничко питање. Представници власти рекли су да власници објеката и земљишта на траси траже надокнаду већу од цене која по важећим одлукама може да се исплати?!

Према недавно, на седници СО усвојеним изменама Регулационог плана Нове Вароши, нацртана је улица са око пет метара ширине у дужини од 60 и неки метар. Незванично, нема рушења објеката, сем изузећа земљишта. 

Следећи корак власти је исплата накнаде за земљиште (Фото: Игор Голубовић) Следећи корак власти је исплата накнаде за земљиште (Фото: Игор Голубовић)

Нико и не тражи да ти власници буду оштећени, али остаје да се види шта ће локална управа предузети да Протина улица, како је Варошани зову – не буде слепа и да се омогући безбеднији саобраћај. 

Пре више година из Дирекције за изградњу најављен је пакет отварања три слепе улице у чаршији и повезивања са околним саобраћајницама. Помињана је и подршка Министарства грађевинарства и урбанизма, али је само посао окончан у Улици Филипа Вишњића.

Грађани годинама упућују апеле и молбе, упозоравају да недостак крака - изласка Улице проте Јевстатија Караматијевића према Пошти загорчава живот и угрожава безбедност саобраћаја, поготову зими, када је због успона испод зграде некадашње Гимназије отежан прилаз. Цистерне са мазутом једва излазе до котларнице Основне школе, а стрепи се како би у случају пожара, стигли ватрогасаци до четири школсе, спортске дворане и стотине кућа. Отежан је и прилаз комуналцима и возилима која превозе огрев, али и до школа и кућа мештана.

Изнад ових кућа је траса улице Изнад ових кућа је траса улице

Великом броју слепих улица и тесних сокака у Новој Вароши кумовала је конфигурација терена и тескоба међу брдима, али и шићарџијски однос појединаца, спорост у решавању имовинских односа, често „правдање“ беспарицом... Очигледно је да власт жмури пред невољама грађана и бројним пословима у исправљању деценијама гомиланих пропуста урбаниста и власти, те одлаже завођењу реда у градњи и уређењу саобраћајница, на отклањању сужења улица, заузетих тротоара, непрегледних раскрсница...

Знаменита личност Старог Влаха 

Пре 31 годину улица испод Гимназије понела је име проте Јевстатија Караматијевића (1883-1948), служитеља олтара, националног и културног прегаоца, истраживача Старог Влаха и једне од најзнаменитијих личности краја у првој половини 20. века. Прота је учествовао у три рата, а међу првима је после Другог светског рата добио бисту испред зграде СО у центру Нове Вароши. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

slepa ulica protina ulica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.