Ћирилица од злата тканица

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. мај 2023. године Друштво Коментари

Игроказ у славу просветитеља, браће Ћирила и Методија (Фото:  Ученици школе) Игроказ у славу просветитеља, браће Ћирила и Методија (Фото: Ученици школе)

Изложбом дечјих радова и игроказом у ОШ „Живко Љујић“ обележен Дан словенске писмености и културе. Браћа Ћирило и Методије заслужни за ширење хришћанства и писмености међу словенским народима.

Дан  словенске писмености и културе – 24. мај – у знак сећања на мисионарство и визионарство светаца, браће Ћирила и  Методија из Солуна, у Основној школи „Живко Љујић“  у Новој Вароши обележен је изложбом дечјих радова  и игроказом. 

Једна од порука по стиху крагујевачког песника Раденка Бјелановића Једна од порука по стиху крагујевачког песника Раденка Бјелановића

Ученици су, на иницијативу професора српског језика Гордане Боранијашевић и Снежане Ћирушић, припремили  ликовне радове, чувајући тако успомену на свеце и просветитеље, враћајући се у девети век и на наше језичке корене. Изведен је и игроказ „И ми коња за трку имамо“ писца Миодрага Станисављевића. Једна од порука  са изложбе била је „Ћирилица од злата тканица“, по стиху крагујевачког песника Раденка Бјелановиаћа.

Чувари српског писма и језика Чувари српског писма и језика

Византијски визионари браћа Ћирило и Методије заслужни су за ширење хришћанске вере и названи су „словенски апостоли“, јер су створили прво писмо Словена - азбуку од 38 слова, а преводом литургијских и библијских књига са грчког, поставили су темеље словенске писмености. У календару Српске православне цркве овај дан је обележен црвеним словом као заповедна светковина.

Радовима обележили Дан словенске писмености Радовима обележили Дан словенске писмености

Игроказ - И ми коња за трку имамо Игроказ - И ми коња за трку имамо

Маштовите радове данима спремали Маштовите радове данима спремали

Ђачки радови у холу школе Ђачки радови у холу школе

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

osnovna škola "živko ljujić" izložba ćirilica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.