И "Петица" пише ћирилицом

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 22. фебруар 2023. године Друштво Коментари

Гледаоци поздравили корак ТВ 5, у нади да ће их следити и други медији Гледаоци поздравили корак ТВ 5, у нади да ће их следити и други медији

ТВ 5 Ужице ће сав програм из сопствене продукције, графичка решења, као и објаве на друштвеним мрежама емитовати на ћириличном писму. Ћирилица као у окупацији, далеко било, када је Аустроугарска 1915. настојала да истреби наше писмо.

Пре неки дан ТВ 5 из Ужица најавила је на интернет страници:

– Почев од данас, ТВ 5 Ужице ће сав програм из сопствене продукције, графичка решења, као и објаве на друштвеним мрежама емитаовати на ћириличном писму. Чувајмо ћирилицу!

Овај корак су у приватној ТВ, основаној 1994. године, предузели идући у сусрет 30-годишњици рада. Учинили су то после замерки и захтева гледалаца, али и јавне кампање да се зашгтити и поштује ћирилично писмо. 

Гледаоци су, уз коментаре: „Браво“, „Хвала Богу“, „Чувајмо своје“, „Коначно“, Са срећом“ – поздравили одлуку „Петице“, а неки и изразили наду да ће их следити остали медији, али и друга предузећа и установе.

Иначе, лингвисти су недавно, поводом Дана матерњег језика, упозорили да се нашем матерњем језику, као кључном чувару националног идентитета, ни у једној области  живота не придаје потребан значај.

– Када се говори о српском језику и његовом писму ћирилици у нашој држави мора се рећи да његов статус није ни близу нивоа на коме би морао бити као национални језици у европским државама – рекао је за „Вечерње новости“ лингвиста Сретен Танасковић, председник Одбора за стандардизацију српског језика. – Према ономе што можемо видети данас у Београду, рекло би се да је осванула 1915, далеко било,  када су аустроугарски окупатори истерали ћирилицу у Београду и Србији. Увек се питам кога те институције и предузећа латиничним натписима обасвештавају усред Србије. Исто видимо и на штандовима где се продаје штампа, па слично је, иако никако није исто, и на излозима књижара.

Да је наш однос према језику, благо речено, недоличан и немаран као и према другим кључним идентитетским елементима, наглашава и песник Ђорђе Сладоја:

– Српски језик је данас, а то данас предуго траје, у невеселом стању, запуштен и осиротео, као уосталом и народ чије име носи!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ćirilica tv5 0


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.