Белоглави суп Милан упуцан у Сирији

ppmedia.rs 01. децембар 2022. године Друштво Коментари

Белоглави суп Илустрација (Фото: Раде Прелић)

Белоглави суп Милан, који је крајем прошле седмице рањен у Сирији поред места Ал Саyда, угинуо је у понедељак.

Ова информација потврђена је “ПП Медији” у Специјалном резервату природе Увац у Новој Вароши. Реч је младој птици која је ове године из колоније Радоиња код Нове Вароши одлетела готово 2 хиљаде километара на пут до Сирије, где је настрадала. И ако је популација ове једнике у Србији стабилна, сваке године према процени стручњака живот изгуби скоро 30 птица.

У свом првом лету, белоглави суп Милан, превалио је скоро 2.000 километара, међутим метак га је стигао у Сирији. Након рањавања птице, нудили су се да помогну из прихватног центра за птице грабљивице из Либана. И ако је прва помоћ Милану указана, и том приликом заустављено крварење младој птици није било помоћи, издахнула је неколико дана касније.

– Милану је заустављено крварење и подвезано крило, али мале су шансе за опоравак пошто му је крило поломљено. Тешко ће преживети – речено је у Фондацији за заштиту птица грабљивица одмах након сазнања да је рањен белоглави суп. Њихове стрепње обистиниле су се неколико дана касније, када је стигла вест да је птица угинула.

На основу маркице, и броја који је белоглави суп имао на нози, оринтолози су утврдили да се ради о птици која је рођена и маркирана у Радоињи код Нове Вароши

Упркос чињеници да се на Увцу излеже све више јединки, приметно је велико расељавање супова по Балкану и Блиском истоку. Стручњаци су проценили да се око 30 супова не врати након првог лета због криволова, тровања или налетања на електричне стубове и ветрењаче. Зато заштита птица које се селе не зависи само од напора Србије да очува ову врсту већ и од степена заштите у другим земљама, који је на ниском нивоу.

ГЗС/ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

beloglavi sup ranjen


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.