Како спречити лопове...?!

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. новембар 2022. године Друштво Коментари

Натпис – превентива или невоља власника због дрскости посетилаца? (Фото: Д. Гагричић) Натпис – превентива или невоља власника због дрскости посетилаца? (Фото: Д. Гагричић)

Један домаћин најавио да ће име лопова објавити – графитом на јавној згради, а власник шуме да ће правду узети у своје руке. Подстичу ли на крађе низак стандард и економска криза...?

Испред кућице за одмор украј једног од државних путева у нововарошкој општини на две даске, приковане за оморике, видан натпис црвеном бојом: УПОЗОРЕЊЕ!!! НЕ КРАДИ. Је ли то власник урадио из превентивних разлога или га је ојадио лопов, можда лоповска дружина...?!

Ето, после оних силних табли са натписима о забрани бацања отпадака и порука власницима да смеће носе својој кући, са еколошких се прешло на још озбиљније проблеме, на отимаче имовине и њихову дрскост и безобразлук.

Докле смо то стигли...? Можда још чудније звучи објава власника једне сеоске куће да ће у случају да ухвати лопова – графитом на јавној згради објавити његово име...? Други је, пак, разгласио по селу – да ће правду узети у своје руке...?!

У чаршији се, кажу, најчешће краду огрев, бензин, гуме, роба из продавница...Према вестима из више сеоских средина и туристичклих зона - краде се све: од алатки и делова пољопривредних машина до стабала, трупаца и цепаница, иструганих рогова и греда, па ситне стоке, до плодова из башти, зимнице, ракије из подрума, меса из сушара, делова покућанства...?!

Јапија и огрев омркну, а не освану Јапија и огрев омркну, а не освану

Многи се од лопова штите расветом, псима пуштеним и на ланцу, камерама видео-надзора, честим обиласцима, понекад заседом... Ипак, многе усамљене куће, поготово у раштрканим засеоцима и забрани уз шумске путеве на мети су оних са дугим прстима. Да су ствари нетрагом нестале сазна се тек после неколико месеци, а за актере – никад! Неки, кажу, и не пријављују нестанак – да се лопови не би још више осилили...?!?

У низу засеока тврде: што му очи виде – руке му не оставе... Или: узима све што није везано за небо! Говори се и о дуетима или „мобилним тројкама“, које у ноћне походе, а негде и у сред бела дана, одлазе опремљени телефонима, приколицама..!? Погодују ли крађама све нижи животни стандард и економска криза или ниске казне, гледање кроз прсте  и мали број оних којима се ушло у траг...?!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

lopovi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.