Четири слике фресака покрио пано

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 26. октобар 2022. године Друштво Коментари

Део поставка у Дому културе – прве вечери изложбе (Фото: Архива Д. Јоксимовића) Део поставка у Дому културе – прве вечери изложбе (Фото: Архива Д. Јоксимовића)

На „Вечери севдаха“ у Дому културе слике изложбе поводом Дана општине – сакривене од посетилаца, а сликар и секретар „Златарске палете“ Драган Јоксимовић огорчен. Михрија Хаџић, директор Дома културе, одбија све оптужбе и каже да нема ништа спорно.

Дан након што је у Дому културе, поводом Дана општине Нова Варош, отворена изложба сликара „Златарске палете“ - четири слике са мотивима фресака у средишњем делу поставке прекривене су. 

Неколико сати касније на немио догађај реаговао је један од учесника изложбе и секретар „Златарске палете“ Драган Јоксимовић, најављујући да ће Удружење на вечерашњој седници Управног одбора затражити одговор надлежних, а да ће у знак протеста повући слику са изложбе.

Четири слике прекрио пано - снимак друге вечери Четири слике прекрио пано - снимак друге вечери

– На „Вечери севдаха“, у уторак, 25. октобра, билбордима са страначким обележјем (СДП) прекривени су Бели анђео и Пресвета Богородица Весне Миливојевић Јоксимовић, моја слика Пресвета Богородица и Манастир Острог Милке Лојаничић - каже  Драган Јоксимовић и додаје:

– Овим чином без преседана угрожена је уметничка слобода, увређени су уметници и осећање народа. То је немарност према уметничким делима. Није могуће да те слике неком сметају? И зашто баш сад...?!?

Са отварања изложбе - Златарске палете Са отварања изложбе - Златарске палете

– А могло се то решити, могла је да буде другачије организована изложба, а не да се са два паноа и столом испред спречи да посетиоци виде слике – наглашава Јоксимовић, истичући да од слика сличне тематике једино није заклоњен Бели анђео Милке Лојаничић.

Различита виђења  догађаја  на „Вечери  севдаха“ Различита виђења догађаја на - Вечери севдаха

За изложбу је „Палета“ штампалa каталог са фотографијама радова десет сликара у више техника, а није било плаката, осим најаве на плакату општинског програма.

Михрија Хаџић, директор Дома културе, одбија све оптужбе упућене на рачун установе и каже да је то јуторс и рекла представнику „Златарске палете“.

– Не знам због чека су огорчени!? Није било никакве зле намере. Дакле, нема ништа спорно...– каже Хаџић. –  Са представницима СДП потписан је уговор о „Вечери севдаха“ поводомм избора за БНВ, а након тога се „Златарска палета“ договарала са Општином о изложби. Упознала сам представнике Удружења са терминима, као и да ће изложба трајати до недеље, када је смењују панои ИИЦ „Стари Влах“ поводом промоције монографрије „Нова Варош“. СДП је синоћ поставио уобичајени рол-уп (пано ) величине један са два метра и то, ваљда, ником није сметало...?!

Толико о покривању слика и лошој намери (Фото: Дом културе) Толико о покривању слика и лошој намери (Фото: Дом културе)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

freske pano


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.