У славу јунака 1912.

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. октобар 2022. године Друштво Коментари

Са изложбе Ликовног клуба „Златарска палета“ (Фото: Д. Гагричић) Са изложбе Ликовног клуба „Златарска палета“ (Фото: Д. Гагричић)

Почео програм културно-спортских манифестација за обележавање Дана општине Нова Враош – 1. новембра и 110- годишњицe ослобођења од турског ропства. Промоција монографије „Нова Варош“ 31. октобра, свечана академија 1. новембра.

Отварањем изложбе Ликовног клуба „Златарска палета“ у Дому културе у понедељак увече започеле су културно-спортске манифестације којима се обележава општински празник 1. новембар и 110-годишњицa ослобођења Нове Вароши и Старог Влаха од турског ропства.

У фоајеу Дома културе слике су изложили Душко Мандић, Ненад Хасовић, Драган Јоксимовић, Весна Миливојевић Јоксимовић, Предраг Тијосављевић, Радојица Ђенић, Мубера Хаџимуртезић, Милка Лојаничић, Љубодраг Ћировић и Мухамед Хамко Ровчанин.

 У спомен славних предака који су у Првом балканском рату 1912. године донели слободу - Јаворске бригаде под командом потпуковника Миливоја Анђелковића Кајафе и старовлашких устаничких и комитских чета, у уторак, 1. новембра, у подне, на Тргу војводе Петра Бојовића положиће се цвеће на споменик 1.200 ратника палих у ратовима 1912-1918. године.

Програм обележавања општинског празника Програм обележавања општинског празника

На свечаној академији у Дому културе у 18 сати ће се, уз сећање на историју, чути и речи о корацима у будућност и доделити признања и награде ученицима и студентима. 

Уз три спортске приредбе и представу варошких аматера „Чујеш ли, мама, вапај мој“, на плакату су најављене и две изложбе. Ужички музеј изложиће дрвене преслице с краја 19. века етнолога Дијане Ристовић, а историчар Радивоје Бојовић још једном ће нас подсетити на славног земљака изложбом „Војвода Петар Бојовић – живот и победе“. 

Предак за понос – историчар Радивоје Бојовић из Чачка Предак за понос - историчар Радивоје Бојовић из Чачка

Монографија „Нова Варош“  

 У понедељак, 31. окгтобра, у 18 часаова у Дому културе промовисаће се монографија „Нова Варош“. Говориће неколико аутора и представаници издавача – Истраживачко-издавачког центра  „Стари Влах“ из  Београда и Нове Вароши.  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan opštine monografija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.