13 милиона динара за шуме остаје неискоришћено

zlatarinfo.rs 30. мај 2022. године Друштво Коментари

Kуда иду паре намењене унапређењу стања шума? ( Фото: Златар Инфо) Kуда иду паре намењене унапређењу стања шума? ( Фото: Златар Инфо)

Саопштење Удружења власника приватних шума “Бор” (УВПШ „БОР“) из Ужица.

Удружење власника приватних шума “Бор” (УВПШ „БОР“) из Ужица током спровођења пројекта “Шума за шуме – власт за грађане”  уочило је да сваке године 13 милиона динара наменских буџетских средстава намењених шумама остаје неискоришћено. То је довољно да се са 160.000 садница пошуми нових 65 хектара, што је величина 130 фудбалских терена.

Kористећи право на слободан приступ информацијама од јавног значаја удружење је дошло до сазнања колико  средстава намењених унапређењу стања шума добијају општине Златиборског округа. На годишњем нивоу то износи око 13 милиона динара и то:

- Град Ужице – 1 милион динара

- Општина Чајетина – 1 милион

- Општина Сјеница – 0,8 милиона

- Општина Пожега – 0,4 милиона

- Општина Ариље – 0,4 милиона

- Општина Kосјерић – 0,5 милиона

- Општина Пријепоље – 2 милиона

- Општина Нова Варош – 1,5 милиона

- Општина Прибој – 2 милиона

- Општина Бајина Башта – 3,5 милиона

Удружење је уочило да још увек ниједна локална самоуправа Златиборског округа  нема донет Програм коришћења средстава овог фонда, што је услов за законито трошење овог новца. УВПШ “Бор”  ће током 2022. активно заговарати доношење овог документа у Граду Ужицу јер је након прошлогодишњег апела удружених власника шума ова позиција планирана у буџету града. Удружење поздравља овај охрабрујући сигнал градске управе и позива грађане да се прикључе и дају предлоге како унапредити шуме на територији града.

Дрво све скупље, а непогоде узимају данак Дрво све скупље, а непогоде узимају данак

УВПШ „Бор“ позива остале локалне самоуправе да крену овим путем, а грађане да им укажу на приоритете. Прибој и Бајина Башта су већ кренули у том смеру и у буџету за 2022. планирали ове позиције.

Овај пројекат је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ”, који спроводе  Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом саопштењу је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetasa  или Грађанских иницијатива.

 Kонтакт за медије:

 Јасминка Диздаревић, менаџерка пројекта

 bor.uzice@gmail.com

 063/324-751

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

užice sume uvpš bor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.