Ктиторска слава манастира Дубница

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. децембар 2021. године Традиција Коментари

Светковина у част патријарха Гаврила Рашковића – манастир Дубница у Божетићима Светковина у част патријарха Гаврила Рашковића – манастир Дубница у Божетићима

Очекује се обнављање иницијативе за градњу конака на заравни изнад звоника и цркве, на парцели коју је даровао Јаћим Радишић.

У манастиру Свете Тројице у Дубници, у Божетићима, у недељу 26. децембра 2021. године, на празник Светог свештеномученика Гаврила, патријарха српског, ктитора манастира Дубница, његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије служиће свету архијерејску литургију са почетком у 9.00 часова.

Очекује се да ће овом приликом, након резања славског колача и причешћа, у разговору владике Атанасија са верницима и поштоваоцима светиње, обновити поодавно покренута иницијатива за градњу манастирског конака, чиме би се олакшао живот служитеља олтара и створили услови за низ активности и враћање старог сјаја задужбине патријарха Гаврила (1595-1659 ), некадашњег духовног средишта Старог Влаха.

Празник Светог свештеномученика Гаврила - поштовање и традиција Празник Светог свештеномученика Гаврила - поштовање и традиција

Јадан од првих послова је да се, уз подршку администрације Милешевске епархије и Републичког геодетског завода, преведе у власништво манастира парцела од 18 ари, дар мештанина Јаћима Радишића. На овој парлели - заравни изнад садашњег конака, звоника и цркве Свете Тројице планирана је изградња конака. 

Радишић је ово земљиште даровао нешто касније од уступања поседа од једног хектара у време археолошких радова и обнове манстира. У катастру кажу да превод кочи администртивна мера - забране цепања парцела пољопривредног земљишта. А све је то, изузев сеоског гробља, некад била једна парцела, а сада су две.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

manastir dubnica ktitorska slava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.