И четврта брана на Увцу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. децембар 2021. године Друштво Коментари

РХЕ „Бистрица“ - макета машинске зграде крај Лима и цевовода (Фото: Књига ЛХЕ) РХЕ „Бистрица“ - макета машинске зграде крај Лима и цевовода (Фото: Књига ЛХЕ)

ЕПС расписао тендер за израду пројектне документације за РХЕ „Бистрица“. Брана „Клак“ - висока 90 метара и пет километара испод бране у Радоињи.

Електропривреда Србије расписала је тендер за израду идејног пројекта и студије оправданости за градњу реверзибилне хидроелектране „Бистрица“. Тендер истиче 28. јануара, а рок за израду је 18 месеци.

Могућност изградње РХЕ „Бистрица ЕПС је најавио летос, када је речено да ће електрана имати снагу око 680 мегавата.

Према тендеру, пројектну документацију треба базирати на идејном пројекту из 1981. године, који је урадио београдски „Енергопројект“.

У време кад у систему има вишка електричне енергије вода ће се из  језера ХЕ „Потпећ“, једине централе на Лиму, пумпама пребацивати у акумулацију „Клак“. 

Брана „Клак“ - између нововарошких села Сеништа и Рутоши, биће четврта у клисури Увца. Градиће се пет километара од бране Радоиња, а планирана је висина 90 метара изнад корита.

Да ли ће се под Голим брдима башкарити језеро? Килиметар низводно биће брана Клак (Фото: Д. Гагричић)

Из акумулације „Клак“ вода ће се тунелом дугим 6,5 километара доводити на турбине у машинској згради на обали Лима, недалеко од депоније „Бањица“. У мрежу далековода одлазиће киловати призведени падом воде од око 38О метара.  

Стручњаци ЕПС-а су у више наврата истицали да су реверзибилне (пумпно-акумулационе) ХЕ – златне резерве енергетског система.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac tender izgradnja brane


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.