Чекајући „пакет Вучића“, бебе, Ђекну...

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. децембар 2021. године Економија Туризам Коментари

Само зима није затурила календар (Фото: Д. Гагричић) Само зима није затурила календар - лањска слика(Фото: Д. Гагричић)

Грађани очекују да се у посети државног врха отворе четири кључна питања: судбина индустрије и туризма, градња РХЕ „Бистрица“, кадровска оскудица... Стисло сиромашто и беспослица, расту сеобе, у 2021. само 80 беба.

Најављена дуго чекана посета председника државе Александра Вучића и сарадника Новој Вароши потиснула је у други план теме „велике политике“ и зимске недаће, па се у  сусретима река очекивања и нагађања о „Вучићевом пакету“ слива у једно питање: Како Нову Варош извући из тешке економске ситуације?

Не очекује се овде да председник државе новогодишње поклоне остави пред оном јелком у Карађорђевој, испред Општине или под оморикама Златара, већ да разгрне паланачку жабокречину, покрене успаване и таласом промена, уз, свакако, низ инјекција из јанџика Владе, како би се зауставило таворење, таљигање и пропадање општине за коју се још пре седам деценија говорило „да је од стратешког значаја“ због географског положаја и других разлога.

Како Нову Варош извући из тешке материјалне ситуације? Како Нову Варош извући из тешке материјалне ситуације?

Овде су грађани забринути алармантним бројкама и неизвесном будућношћу. Зато се и надају да ће се пред председником и министрима отворити десетак горућих проблема  и  питања. У првом реду то су: беспослица, сиромаштво, индустрија, сеобе, путеви, вода, туризам, кадрови, сточарство, енергија, заштита животне средине, наталитет (8о беба  у Општини до данас и 80 ђака у првом разреду градске школе) ...Неки кажу да су четири теме, ипак, кључне: 

Нема живота без фабрика  

Ових дана се најчешће чују питања:

- Од чега ћемо да живимо? Где да запослимо децу: у стругаре или у Општини? А шта ћемо кад ово мало шума „обрстимо“? Пртена су и куса уздања у пољоприведу, кад нам је село остало без руку,а туризам још није прележао дечје  болести?! Како носити бреме недаћа и тешкоћа, како се  старачким рукама борити са природом? 

Општина је остала готово без фабрика у погубној транзицији, а последњи ударац  пре неку задао је катанац на  „Слоги“. Сва индустрија нам је у производњи струје, две фабрике пластичне амбалаже, те у стругарама и низу малих прерађивачких погона, док су замрла  бројне услужне делатности...

 Чињеница је да нема инвестиција преко Увца,а да чете људи без посла и бескућници тумарају Србијом, скокну „преко гране“ или се зауставе на периферији Београда и свијају гнездо у другим местима.

Градња РХЕ „Бистрица“ 

 Колико је мастила и папира потрошено на наслове „Лим креће узбрдо“, „Четврта брана у клисури Увца“, „Пумпе за нове киловате“, „Бистрица  2 пегла систем ЕПС-а“ и са говорница се распредало о отварању градилишта у Клаку са тунелом од Рутоша кроз брда Челица до обале Лима?

РХЕ „Бистрица“ - макета машинске зграде крај Лима и цевовода (Фото: Књига ЛХЕ) РХЕ Бистрица - макета машинске зграде крај Лима и цевовода(Фото: Књига ЛХЕ)

Још пре четири и по деценије, у време завршетка ХЕ „Увац“, последње у енергетском систему на овој реци  (пуштене у рад 1979. године), говорило се да се неимари „Хидротехнике неће  селити. У књизи „Лимдске хидроелектране“ (С. Ристановић, Београд, 2010) наводи се да су ЕПС и „Енергорпјект“ у периоду 1976-1981. „финализирали техо-економску документацију“ за реверзибилну ХЕ снаге  4 х 170 мегавата. 

И кад загусти, запрети цвокотање и реструкције - дoле у престсоници сете се Увца. Хоће ли почетак градње бити нови замајац за опоравак краја?!? Важно је и питање: колико ће Општина, коју су језера поделила на два дела, добијати из киловата струје? 

Судбина туризма  

Знате ли за фрку ових дана: у агенцијама које доводе госте хватају се за главу, огорчени су и власници вила и апартмана, а стижу и љутње гостију јер нема одговора о раду скијалишта – жичаре која је на овом порталу крштена као Ђекна!

Сви су овде, изгледа, затурили календар, осим зиме која је на време донела снег. Недавно су одборници СО одбили да разговарају о припрема за зисмку сезону, а данима о Ђекни ћуте Туристичка орханизација, челници Општине, али и медији који су овдашњи туризам дизали у ранг „највећих центара“. А опет, захваљујући тим медијама и  субвенцији из касе мршавог општинског буџета, сазнајемо да нам је живот леп, да теку мед и млеко...?!

Руку на срце: не може се без маркетинга, али туризам нису хвалоспеви о лепотама  „лепог Златара“, дуге приче о зип-лајну и квадовима или јагми за скупе плацеве (без података колико се пара слило у буџет у исто време кад падају цене квадрата станова у чаршији). Морамо се суочити и са чињеницама да имамо само три хотела (од којих „Панорама“ нема ни ар окућнице),  да су у јеку две последње летње сезоне госте у низу ресторама  и хотела конобари враћали кратком опаском „ручак могу добити само пансионци“...?!?! У делу туристичке зоне слаба  је струја, а нема нових дестинација, запостављена су језера и Муртеница, нико и не помиње отварање пећине Дуруље под Јавором...

Кадрови - камен спотицања  

Велики цех је Нова Варош платила лошој кадровској ситуацији у последњој деценији. У свим областима живота влада оскудица (осим што, кажу неки, здарвство и школство имају „на оловку“ број стручних). Не може се порећи да и неки други имају довољан број диплома, али недостају агилни и креативни кадрови, спремни за тимски рад, стално учење и иновације. Запошљавање „по кључу“ и бирократски менталитет  отерали су многе способне у позадину, други се повукли, трећи отишли....Често на кључна места се долази мимо конкурса, без понуђених програма ... 

  Грађани стрепе да ће представници владајуће коалиције, као и обично, пред  ретким гостима потегнути отрцану фразу: „Испунили смо све што смо обећали“!Ајде да је и тако, али то је мало према потребама, а још мање према могућностима...?!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.