Нема ватре без цепанице

zlatarinfo.rs ( Б. Илић) ) 01. децембар 2021. године Друштво Коментари

Припрема за конак и топлу собу - Бранко Илић (фото: Б. Илић) Припрема за конак и топлу собу - Бранко Илић (фото: Б. Илић)

Старине под Муртеницом кажу да се зима не сме чекати без дрва и брашна. Огрев сложен у пласт или уз брвна, да се исуши.

Сељаци испод Муртенице залихе хране за зиму припреме пре Митровдана, а чим сраде летину, како кажу, припремају огрев да би мирно сачекали прве снегове, али и дугу зиму. Овдашњи засеоци имају своје забране у Муртеници - чамову и букову шуму, одакле се стабла и гране довлаче до кућа.

- Одувек се знало да се без дрва и брашна зима не сме чекати. Суров је ово крај: оштра зима, намети, народа мало, понекад једва пртину направим до дрвљаника - казе Радосав Илић из Негбине који у деветој деценији силази да дрва уз некадашњи млекар.

У пласту се дрва најбоље исуше У пласту се дрва најбоље исуше

Новембарско зубато сунце планинци су искористили да исцепају трупине око дрвљаника, да не би запале под снег. Цепанице се, као и некада, слажу у пласт и уз дрвене објекте око кућа да их исуше ветар и мраз пре него што дођу до "смедеревца".

Сеча дрва у забранима Муртенице Сеча дрва у забранима Муртенице

- Нису сада зиме к'о што су некад биле...?! Памтим снег преко колена, док сам био млађи ишао сам по кијамету преко превоја Муртенице према Боровој Глави да радим. Сада газим осму деценију али ме опет "не држи место" - каже Бранко Илић, док на клади цепa трупине. 

Дуга зима крај „смедеревца“  - Радосав Илић Дуга зима крај смедеревца - Радосав Илић

И док буковина пуцкета у „смедеревцу“ неки до мештана питају се шта ће напролеће затећи, горе у забранима. Заједничку шуму, коју су деценијама чували, сада пустоше шумокрадице....

Дрвљаник - важно је да су огранци близу куће Дрвљаник - важно је да су огранци близу куће

Ко ће чистити пут?  

 Последњих новембарских дана забелеле  су се падине Муртенице и најавиле велику муку мештана. Сваке зиме су суочавају са проблемом чишћења снега.

- Човек задужен за одржавање путева у овом делу месне заједнице неће да прочисти пут до кућа. Предходне зиме смо се пробијали кроз намете на путу до магистрале и  болнице. И коме да се жалимо – да се то ове зиме не понови?? – питају се у засеоку Илићи.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica priprema za zimu


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.