Tакмичење рабаџија на Стражи и у Косатици

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. октобар 2021. године Друштво Коментари

Домаћин рабаџијама на Стражи - Милан Жунић из Кућана ( Фото: Д. Гагричић) Домаћин рабаџијама на Стражи - Милан Жунић из Кућана ( Фото: Д. Гагричић)

У Горњој Белој Реци очекују надметања 15 пари запрега у две категорије. Воду и струју довели на ледину у Доњој Косатици и припремају изложбу домаће радиности.

Иако је јесен увелико наминула и рабаџије имају пуне руке посла да пре мраза и кијамета из шума извуку стотине кубика трупаца грађе и дрва, у овој недељи одржаће и два такмичења - на Стражи у Горњој Белој Реци и у Доњој Косатици.

Шатре и музика су, свакако, незаобилазне у овим приликама и у оба села имају амбиције да ова прва окупљања постану традиционална. Намера је и да догодине обезбеде термине са дужим и топлијим даном. 

Прво надметање у снази воловских запрега и умећу и спретности њихових власника заказано је на Покров - у четвртак (14. октобра), на превоју Стража, на  међи нововарошко - чајетинске општине и раскршћу путева у Муртеници.

Моба - познати по спретности, издржљивости, солидарности и другарству Моба - познати по спретности, издржљивости, солидарности и другарству

- Очекујем учешће 15 пари волова из месних зједница Бела Река, Јасеново и Негбина, као и из околних села и Босања, а три запреге би требало да стигну из ивањичког краја. Обезбеђене су новчане награде у две категорије – за волове тежине до 1.5ОО килограма и  за оне теже – каже организатор такмичења Милан Жунић (27), пољопривредник и рабаџија из Кућана.

Окупљање код три крајпуташа ратницима украј друма заказано је у подне, а Жунић подсећа да се предузимају мере за безбедност учесника и гостију, док ће фото и ТВ сниматељи први пут имати обезбеђену платформу са праћење догађаја на такмичарској стази. 

Већ поодавно трају припреме за културно-спортску манифастацију у суботу, 16. октобра, у организацију Удружења грађана „Косатица“, а коју ће подржати Министарство за  бригу о селу и Општина Пријепоље.

Спуштањем влаке низ Сутјеску млади се уписују у рабаџије Спуштањем влаке низ Сутјеску млади се уписују у рабаџије

- На ледину у Махали, у Доњој Косатици, на путу од Коника према Милешеви, довели смо воду и струју и обезбедили  услове за изложбу сира, меда и пита, те наступ певача из вика, као и за такмичења у скоку у вис и у даљ. Бар за сада,  скромно је интересовање за такмичење рабаџија. Посебна пажња поклања се  епидемиолошким мерама, па ће, поред осталог, шатра бити отворена, а столови размакнути – каже Горан Лововић Лофа, председник УГ „Косатица“ и истоимене пријепољске месне заједнице.

У Белој Рњеци и Косатици страхују да им невреме, али и епидемија короне, не умање одзив такмичара и посету.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

takmičenje bela reka rabadžije kosatica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.