„Слога“ каптира „сузу Чемернице “

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 13. октобар 2021. године Друштво Коментари

Врело Трудовачке реке ( Фото: Д. Гагричић) Чека неимаре - врело Трудовачке реке ( Фото: Љ. Гагричић)

Прва фаза радова на довођењу воде са врела Трудовачке реке до Божетића кошта 35 милиона динара. На тендеру само једна фирма - „Слога“ из Крагујевца. Најтежи и најскупљи посао је каптирање изворишта.

Предузеће „Слога“ из Крагујевца у среду је добило послове на каптирању врела Трудовачке реке у Горњем Трудову и изградњи два резервоара од по 125 кубика на Поповића брду у Божетићима за будући водовод овог краја.

- „Слога“ је била једини понуђач на тендеру и у четвртак у Министарству пољопривреде у Београду имамо састанак ради договора око отпочињања радова вредних 35  милиона - каже Радосав Васељевић, председник Општине Нова Варош и додаје:

- Најтежи и најскупљи посао је каптирање изворишта Трудовачке реке или Ћурчића врела, како га неки зову. Зато је најпрече да што пре стигне багер и при мањем дотоку воде, откопа извориште и пре снега започну радови. Неопходно је и да „Слога“ достави лиценце за хидроинжињере.  

Кад ће се одморити водоноше? Кад ће се одморити водоноше?

Трудовачка река, десна притока Тисовице, дуга 1,8 километара, до пре коју деценију покретала је осам воденица и једну ваљарицу. Она купи воду из поља, висова и букове горе  планине Чемернице. У народу се приповдеа да је неки стари воденичар казивао да је у веку од девет деценија четири пута видео мутноћу на крашком извору. Последњих деценија то овде нико не памти, па је с правом зову - „суза Чемернице“.

Вест о избору извођача радова месецима се чекала у жедним селима. Остаје да се види кад ће они бити уведени у посао, колики ће рок добити и којом динамиком ће тећи послови.

Хоће ли идућег лета пресушити појилишта за стоку Хоће ли идућег лета пресушити појилишта за стоку?

- Очекујем да се ови радови окончају напролеће, а затим у другој фази настави изградња црпне станице и резервоара на Божовом брду у Божетићима, на коти 1250, одакле ће вода кренути природним падом – каже Васиљевић.

Стижу цеви  

Дуже од уобичајене процедуре трајала је набавка цеви за водовод, па ће  Комунално предузеће „3. септембар“ ускоро наставити копање канала  према врелу. Овај посао вредан је, каже Васиљевић, 15 милиона динара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

voda trudovačka reka ćurčića vrelo kaptiranje izvorišta


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.