Жедна села блокирају магистралу на Преображење

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. август 2021. године Друштво Коментари

Ред на чесми пред црквом у Штиткову Ред на чесми пред црквом у Штиткову

Сточари испод Jaвора траже долазак министра пољопривреде Недимовића и објашњења зашто изостаје помоћ државе, а радови на довођењу Трудовачког врела теку траљаво? - На асфлт ћемо изађи са децом и женама, довести тракторе, цистерне, приколице, бурад, канте...

На народном збору, одржаном у среду у вечерњим сатима испред Задружног дома у Божетићима, мештани подјаворских села најавили су блокаду магистралног пута Београд - Црногорско приморје у Новој Вароши.

- Догорело до ноката, дошла вода до пода због вишегодишње жеђи и немера власти! Хоћемо на овај начин да скренемо пажњу, пре свега, државном врху Србију, да нећемо више да будемо грађани трећег реда и да нас  општинске власти вуку за нос и годинама обмањују и омаловажавају – најавили су огорчени сточари   и додали:

- Тражимо долазак министра пољопривреде Бранислава Недимовића, који је обећао паре за довођење воде са Трудовачке реке. Хоћемо да види нашу патњу и муку и да га питамо да ли наша деца заслужују да се умију на славини или из бакрача и буради и докад ће носити флаше воде у торбици са ђачким књигама?!? Тражиимо и да се положе  рачуни за остала обећања из врха државе или су то нас локалне власти обмањивале?

Мештани села са највећим бројем крава у Старом Влаху, неки и са по 50-60 грла говеди, на далеко познати по чувеном сиру из колиба, али и две млекаре, које раде у две и три смене, најавили су блокаду за седам дана. Јутрос је утаначен и термин – на Прображење, 19. августа. 

- Знамо да је прекид саобраћаја кривично дело и да ћемо ометати путовање људи и проток роба, али ћемо и по цену робије - на асфалт изаћи са децом и женама, довести тракторе и цистерне, па бурад и канте са којима месецима довозимо воду за домаћинства и појимо стоку – рекли су за наш портал мештани Божетића и Буковика.

Све послове остави и воду дотерај Све послове остави и воду дотерај

Већ четири деценије се говори о гашењу жеђи у селима на обалама  Златарског и Увачког језера и под Јавором и Чемерницом, планинама испод којих бије пет врела и три реке. У последњих двадесетак година је било више обећања да ће жеђ погасити врело Трудовачке реке или како га због чисте воде, сељаци  зову - суза Чемернице. Помињани су пројеккти, споро се решавали имовински односи, а у две сезоне канале су, с мене на уштап, копали радници нововарошког Комуналног предузећа „3.септембар“. 

Мештани су на збору изнели сумње да комуналци нису кадри поготову у опреми, а ни кадровски, да изведу овај подухват, пре свега у каптажи, па градњи базена и црпних станица, које треба да избаце воду до Беле стене у Божетићима, одакле би кренула у домове. Синоћ су мештани, поред осталог питали:

  - Зашто је општина остала без помоћи Републике, зашто није расписан тендер за радове, зашто су баш данас, на дан заказаног збора стигле машине и наставиле радове и то уз присуство ТВ камера „вадиле цеви из коприва“...?!?. И хоће ли нестати обећање да „догодине и напролеће  стижу чесме и водомери“.

Некима дневно треба и по три цистерне воде Некима дневно треба и по три цистерне воде

Председник Опшђтине Раде Васиљевић одвраћао је мештане од  блокаде, указујући на последице, али су они остали упорни у намери...

А  многи од њих јутрос, још поспани, у цик зоре седали су за волане трактора и хитали по воду за кућне потребе на Врело у Штиткову или на извору Вршевине у Буковику ,а други на „водохват“ код моста преко Вршевине за појење стоке. Дотле су домаћице намицале кап по кап...

Суша је, као и несташице воде ранијих година, узела данак и задале велике економске ударце читавом крају, а дангубу, трошкове горива – нико не рачуна.

Пресушили извори  

У селима Месне заједнице Божетићи због дуготрајмне суше испражњени су резервоари, пресушили су многи извори, пресахла и пиштала, жабокречине и живобаре у чије су каптаже и водоводе сељаци уложили  милионе.

Сточари су узданица краја, али - докад Сточари су узданица краја, али - докад

Овде је данима најпречи посао – довожење воде у цистернама, па су читави редови и каравани на путевима, док се за пиће пуне канте и балони на удаљеним чесмама. 

Збор без медија  

Збору нису присуствовали новинари јер медије, наводно, нико није обавестио, па ни представници власти, који су у другим приликама ревносни, обезбеђујући присуство својих ТВ, радио и новинских билтена, уз монологе и о ономе о чему их не питају...?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

voda sela blokada magistrale preobraženje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.