Постројење за прераду отпадних вода на Златибору

glaszapadnesrbije.rs 16. децембар 2020. године Друштво Коментари

Постројења за прераду отпадних вода на Златибору, фото: ГЗС Постројења за прераду отпадних вода на Златибору, фото: ГЗС

Изградња постројења за прераду отпадних вода на Златибору се приводи крају. Вредност пројекта износила је 4,5 милиона евра и то је плод партнерских односа општине Чајетина и Републике Словеније која је издвојила милион и по евра.

„Радови су почели 2017. године, а ових дана Хидроинжењеринг би требало да започне постављање опреме и да се прикључи струја. Након чега ће постројење започети пробни рад који ће трајати шест месеци”, рекао је Мирослав Ђокић, директор ЈКП „ Водовод Златибор”.

Постројење има огроман значај за општину Чајетина, за Златибор као и за Србију јер има за циљ да све отпадне воде преради и да у реку Обудовицу испусти чисту воду. Река Обудовица се улива у Црни Рзав, а он у Дрину тако да ће цео тај слив бити заштићен.

„Река Обудовица која извире на Златибору у току поплавних таласа пунила је језеро на Златибору. Сада је поред језера урађен опточни канал и све воде које су се сливале у Обудовицу су одвојене и уведене у кишну канализацију. Чиста и бистра Обудовица пролази кроз Златибор и поред овог постројења настављајући даље, а остале фекалне воде, сва канализација смо сабрали и уводимо у фабрику где ће бити прерађени. Ово је један веома значајан пројекат, а слично постројење има у Лесковцу и мислим да ће ресорно Министарство подстицати општине да крену овим путем који смо ми започели”, рекао је Мирослав Ђокић, директор ЈКП Водовод Златибор.

Мирослав Ђокић, директор ЈКП „ Водовод Златибор” Мирослав Ђокић, директор ЈКП

У Општини Чајетина у плану је изградња још постројења за прераду отпадних вода у Сирогојну и Мачкату за коју је норвешки институт „Нива“ израдио студију.

Наиме, ради се пројекат постројења за следећу годину и план је да фабрика за пречишћавање отпадних вода буде у насељу Сушица. Та локација омогућава да се прикључи цело Бранешко Поље, делови Росића, Рајевци, Лојанице, чак и део Мачката који је у сливу Сушице, моћи ће да се прикључи на то постројење.

Према речима директора ЈКП „Водовод Златибор” Мирослава Ђокића у току је расписивање јавне набавке за израду пројеката.

ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatibor otpadne vode postrojenje za preradu


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.