Локални производи добили Жиг гаранције „Добро са Златибора"

glaszapadnesrbije.rs 16. децембар 2020. године Друштво Коментари

Logo "Dobro sa Zlatibora"

Златиборци су од давнина познати као произвођачи меса и укусних месних прерађевина јер је то поднебље природним карактеристикама предодређено да буде сточарски крај. Осим меса у златиборским домаћинствима производе се млеко и млечни производи, мед, ракија, а вредне руке домаћица вековима уназад праве сласне џемове, компоте, сокове и друге посластице. Неки од домаћина одлучили су се за сушење воћа, а други се баве прикупљањем и узгојом лековитог биља, производњом чајева, узгојем житарица. Још у 19. веку производи са Златибора били су цењени на пијацама од Београда до Сарајева, а често су стизали и до Беча и Пеште.

Данас сви ови производи добијају потврду аутентичности и квалиетета кроз жиг гаранције „Добро са Златибора“.

Жиг гаранције „Добро са Златибора" је регистрован 17. марта 2020. године у циљу брендирања, повећања пласмана и потрошње локалних производа утуристичкој понуди општине Чајетина. Такође има значајну улогу очувања аутентичности и традиције, креативности и иновација, односно интегрисане промоције производа и услуга златиборског краја. Жиг гараније „Добро са Златибора“ у великој мери ће утицати на подстицај развоја и производње локалних производа, подизање нивоа квалитета означених производа и туристичких услуга.

Поред традиционалних прехрамбених производа, жиг гаранције „Добро са Златибора“ моћи ће да понесу и традиционални одевни предмети (рукотворине), затим ресторани, као и категорисана сеоска туристичка домаћинства.

Производи који носе ознаку „Добро са Златибора“ задовољавају све прописане захтеве којима се осигурава специфичан, виши ниво квалитета локалних производа. Обележени производи се производе на територији општине Чајетина од сировина са овог подручја, а изузетак чине сувомеснати производи чија сировина пореклом може бити са територије целе Републике Србије. Обележени производи такође морају задовољавати законске одредбе о сигурности и безбедности хране, заштити животне средине и заштити потрошача, а својим укупним својствима задовољити потребе потрошача.

Смештајни капацитети, односно сеоска туристичка домаћинства као и ресторани који буду носиоци Жига гаранције „Добро са Златибора“, морају испуњавати законске услове и прописе у вези са категоризацијом смештајно-угоститељских објеката/пружалаца услуга.

Жиг гаранције „Добро са Златибора“ се може доделити само оним произвођачима који уредно воде евиденције о набавци сировина, производњи и продаји производа, односно пружаоцима услуга који у складу са важећим прописима пружају и продају услуге.

Власник жига гаранције „Добро са Златибора" и носилац права жига гаранције је Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски Еко Аграр" ДОО, Чајетина.

ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

žig dobro sa zlatibora žig garancije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.