Семафори на златарском путу и догодине

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 14. август 2020. године Друштво Коментари

Кампаде – арматура и бетон за шири коловоз и пешачку стазу (Фото Д. Гагричић) Кампаде – арматура и бетон за шири коловоз и пешачку стазу (Фото Д. Гагричић)

Путари нижу кампаде и ивичњаке и за два месеца завршиће деоницу између два семафора – од стадиона до трафостанице на Милановцу. На траси 30 радника, жале се и возачи и грађевинци, а сезона одмиче.

- Деоница на којој се, уз семафор, вози једном траком, од стадиона  до трафостанице, биће завршена за два месеца – асфалтираће се  коловоз и пешачка стаза,  урадити дренаже и расвета. Семафор се половином новембра сели на Милановац и део трасе изнад Махале.

Ово је јутрошњи рапорт Сабахудина Козица, директора погона  ужичких „Путева“ у Пријепољу, са градилишта  деонице златарског пута од магистрале на Браношевцу према Бабића Брду.

На деоници изнад стадиона путарима у помоћ притекла пумпа за бетон На деоници изнад стадиона путарима у помоћ притекла пумпа за бетон

Данас су у календару Макивије  и готово половина августа. Увелико је одмакла грађевинска сезона и  нема шанси да се ове године  окончају радови на километар дугој деоници, која је због неспремности општине Нова Варош прескочена пре десетак година током раконструкције регионалног пута Аљиновићи – Нова Варош средствима Европске банке за реазвој.

Спорост - обимни земљани и бетонски радови у кривинама Спорост - обимни земљани и бетонски радови у кривинама

Директор Козица најављује појачање у људству и механизацији, али  то неће битно утицати на темпо радова због природе посла и сложених бетонско-армирачких послова у кривинама и на стрмом терену  изнад  града. Учинак у другом делу грађевинске сезоне зависиће и од временских прилика и кад ће стићи снег.

Чекају асфалт - коловоз од 6,5 и пешачка стаза од два метра Чекају асфалт - коловоз од 6,5 и пешачка стаза од два метра

- Ангажовано је тридесетак радника и завршено 12 кампада од по 23,5 метра, а преостало их је још пет на овој деоници и три изнад Махале - истиче Адмир Пурковић, инжињер на градилишту.- Данас смо први пута ангажовали пумпу за бетон, која убрзава  посао и омогућује да нема застоја у саобраћају због истовара бетона.

Пропусти за воду, ивичњаци, изолација, каблови за расвету... Пропусти за воду, ивичњаци, изолација, каблови за расвету...

Возачи се жале на чекање на семафору или због рада и кретања багера и камиона извођача, а путари, пак,  да им муке задају недисциплиновани возачи. Појединци, кажу, не поштују црвено светло на семафору, па долази до „чепова“ на траси и возачи бес искаљују на грађевинцима. Зато и моле за разумевање и стрпљење за два месеца када ће се уклонити семафор са максимално дозвољене дужине. Оне који галаме наводно због „одуговлачења радова и непоштовања рокова“ упућују да траже одговор на другој страни, пре свега код инвеститора  („Путева Србије“) и да се се жале онима клоји су им обећавали рокове...

Радови на деоници изнад Махале почињу крајем јесени Радови на деоници изнад Махале почињу крајем јесени

Мршава сезона  

Градилиште на златарском путу  је тренутно  једино у нововарошкој општини, мада путари очекују и ангажовање на асфалтирању две денице у Белој Реци и Негбини. 

Пријепољски путари су ангажовани и на два градилишта: 

граничном прелазу Гостун и градњи пута у прибојском селу Брезна.  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarski put semafori


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.