Бесплатан број 19833 за психотерапијску подршку грађанима

pametnoibezbedno.gov.rs 27. јул 2020. године Друштво Коментари

Илустрација (pametnoibezbedno.gov.rs)

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, саопштила је да је то министарство поново уступило телефонску линију 19833 Савезу друштава психотерапеута Србије, како би грађани могли да добију бесплатну психотерапијску помоћ током пандемије.

Она је истакла да ће на линији Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, свакога дана од 15 до 21 час, волонтери Савеза пружати подршку свим грађанима који имају психолошке тегобе услед пандемијске кризе, док ће Центар наставити са својим редовним активностима на истом броју телефона са циљем пружања савета за јачање безбедности деце на интернету и пријема пријава угрожавања деце онлајн. Грађани ће имати техничку могућност избора опције за разговор са едукаторима Центра или са психотерапеутима.

„Током ванредног стања, у априлу и мају, такође смо омогућили грађанима да на овај начин добију подршку, будући да је несумњиво да пандемија узрокује тескобу и друге психолошке проблеме код људи. У том периоду, волонтери Савеза примили су 286 позива, а просечно трајање разговора било је око 22 минута“, истакла је Матић.

„Са друге стране, неопходно је било и да Национални центар за безбедност деце на интернету ради неометано, нарочито због повећаног коришћења интернета код најмлађих и самим тим повећаног ризика од свих облика онлајн угрожавања. У том периоду примљено је 1778 позива и онлајн упита и формирано 236 предмета“, навела је Матић.

Све информације о Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, као и савети о онлајн безбедности доступни су и на сајту www.pametnoibezbedno.gov.rs , док се више информација о психотерапијској подршци путем броја телефона 19833 налази на сајту www.savezpsihoterapeuta.org/korona-virus 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.