Преминуо вајар Миодраг Живковић, аутор споменика војводи Бојовићу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. август 2020. године Друштво Коментари

Мудрост ратника и снага човека  – белег на Тргу у Новој Вароши (Фото: Д. Гагричић) Мудрост ратника и снага човека – белег на Тргу у Новој Вароши (Фото: Д. Гагричић)

Бронзана скулптура на Тргу војводе Петра Бојовића у Новој Вароши откривена на Видовдан 1997. године. Живковић победио на јавном конкурсу међу радовима 12 уметника Србије.

У  Београду је у 93. години живота преминуо вајар Миодраг Живковић, аутор споменика  војводи Петру Бојовићу (1858-1945) на истоименом тргу у Новој Вароши.

Жири Одбора за подизање споменика Бојовићу је 14. маја 1992. године изабрао,  на јавном конкурсу, међу  радовима 12 уметника из Србије, дело  вајара Миодрага Живковића из Београда.

Споменик једном од четворице српских војсковођа,  учеснику шест ослободилачких ратова Србије од 1876. до 1918. године, начелнику Врховне команде Српске војске и команданту Прве армије у пробоју Солунског фронта,  откривен је, након 10-ето годишње акције, на народној светковини на Видовдан 1997. године. 

На бронзаној  скулптури, високој 2,7 метара,  на постаменту, у стојећем ставу, у шињелу, војвода  левом руком придржава сабљу, одлучна погледа према родној планини – Златару.

–  Природан став дат у скулптури војводе Петра Бојовића и реалистички начин ликовног изражавања, говоре о једноставности самог војводе, о мудрости ратника али и о одлучности и снази човека и мислиоца –  говорио је тада аутор о свом делу, додајући:  –  Тако замишљен, војвода се враћа свом народу да као знамен подсећа на времена која су била судбоносна за српски род.

Живковић је рођен 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца. Био је  редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду, у два мандата декан тог факултета, као и  председник Удружења ликовних уметника примењених уметности Србије.

Подсећа и опомиње, дело вајара  Живковића Подсећа и опомиње, дело вајара  Живковића

–  Вајар  Живковић је својим умећем и необичним даром из само наизглед хладног материјала (камена и бронзе) отелотворио нека од ремек-дела српске, југословенске и европске скулптуре у јавном простору и створио опус за дивљење, поштовање, захвалност и незаборав –  рече пре неки дан историчар Дејан Ристић. 

Међу Живковићевим најзначајнијим делима су споменик V/3 у Шумарицама код Крагујевца, споменик храбрима у Остри код Чачка, споменик бици на Сутјесци на Тјентишту, спомен-костурница у Гонарсу у Италији и спомен-комплекс на Кадињачи.

Скулптура Светитељ Сава на ушћу  Милешевке у Лим Скулптура Светитељ Сава на ушћу  Милешевке у Лим

Његови споменици, посвећени браниоцима отаџбине,  красе тргове градова у Републици Српској. Међу последњим радовима му  је споменик браћи Недић у Осечини, погинулим у бици на Чокешини, на Лазареву суботу 1804. године.

Живковић је оставио траг  и у Пријепољу, где споменик „Светитељ Сава“ од 1995. године украшава простор испред Дома културе. Скулптуру од белог венчачког мермера народ је назвао „Бели Сава“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović vajar miodrag živković


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.