У Пријепољу је одржана комеморација поводом злочина у Штрпцима

glaszapadnesrbije.rs 27. фебруар 2020. године Друштво Коментари

Породицама убијених још једна година туге Породицама убијених још једна година туге (foto: ppmedia.rs A. Ровчанин)

У Пријепољу је одржана комеморација поводом 27. година од злочина у Штрпцима када су припадници паравојне формације „Осветници”, предвођени Миланом Лукићем и Небојшом Ранисављевићем, из воза 671 на прузи Београд – Бар у месту Штрпци отели двадесет путника несрпске националности, грађана тадашње Савезне Републике Југославије, које су потом убили код Вишеградске Бање.

Убијени су били житељи Пријепоља, Бијелог Поља, Београда и Подгорице.

Најстарија жртва је имала 59, а најмлађа 16. година. До данас су пронађени посмртни остаци само  четири жртве, док се за осталимa и даље трага, а породице жртава још увек нису добиле статус цивилних жртава рата.

Комеморацоија је почела пријемом породица отетих путника код председника општине, након чега је одржан мимоход шутње и комеморативни скуп код спомен обележја у Шарампову.

Породице отетих у Дому културе примио је председник општине Драгољуб Зиндовић са сарадницима Породице отетих у Дому културе примио је председник општине Драгољуб Зиндовић са сарадницима (foto: ppmedia.rs A. Ровчанин)

„Данас је 27. година од отмице наших чланова породица из воза 671 у станици Штрпци. До данас су пронађени посмртни остаци од 4 лица, за осталима се још трага”, рекао је Наил Кајевић, брат убијеног Нијаџије.

Он је рекао да се у марту наставља суђење, када ће бити саслушан још један од сведока Вукашиновић.

„Што се тиче судских процеса до сада су правоснажно судском одлуком осуђена два лица Небојша Ранисављевић који је одслужио казну од 15. година и Мићо Јовичић који је осуђен на пет година. Он је из затвора је пристао да сведочи против пет лица која су оптужена”, рекао је Кајевић.

Оно што они очекују јесте да се посмртни остаци пронађу, да породице, иако је већ касно добију сатисфакцију да добију статус цивилних жртава рата.

„Судски процеси трају предуго и преспоро Локална самоуправа не може да утиче на брзину и судбину тих  судских процеса, али оно што можемо је да подсећамо на тај злочин, да не заборавимо да одајемо дуг и пошту нашим невинo настардалим суграђанима”, рекао је Драгољуб Зиндовић, председник општине Пријепоље.

Зиндовић је рекао да су 2009. године једногласном скупштинском одлуком издвојена средства да се подигну Спомен обележја настардалим суграђанима.

Делегација Санџачке демократске партије положила венеце на спомен комплексу у Шарампову, Делегација Санџачке демократске партије положила венеце на спомен комплексу у Шарампову, (foto: ppmedia.rs A. Ровчанин)

„Сваке године на данашњи дан, одајемо пошту, примамо родбину, разговарамо са њима о њиховим животним проблемима који су у домену локалне самоуправе. Уручујемо им у складу са законом скромну, једнократну новчану помоћ и стално шаљемо апел и позивамо надлежне институције да се овај злочин осуди, да се виновници казне и доведу пред лице правде. Надам се да ћемо имати такав епилог у најскорије време”, закључио је Зиндовић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.