Шумадинци остварили сан деди из Солуна: Ђорђе ће обући народну ношњу први пут у 92. години

glaszapadnesrbije.rs 27. фебруар 2020. године Друштво Коментари

Деда Ђорђе добио народну ношњу, фото: приватна архива Деда Ђорђе добио народну ношњу, фото: приватна архива

На Аранђеловчанина Ивицу Анђелића деда Ђорђе из Солуна оставио је посебан утисак. Наиме, приликом посете српског војничког гробља на Зејтинлику Ивица је упознао чувара гробља и том приликом одлучио да му се, како каже одужи за сав његов рад и труд.

„Када сам посетио Зејтинлик у септембру, упознао сам чика Ђорђа, одушевио ме као човек, одушевио ме начин на који представља Србију, колико је заправо познаје иако никада није био овде. Осетио сам потребу да му се одужим на неки начин, да му одам почаст за све ове године труда и рада што је посветио нашим прецима“, рекао је  Ивица Анђелић и додао да је његов гест заправо ситница према заслугама које је овај дарежљиви старац оставио иза себе.

„Дуго сам размишљао како да му се одужим, да буде нешто лепо и оригинално. Уз помоћ супруге и пријатеља дошли смо на идеју да му купимо народну ношњу, јелек, антерија, канице, панталоне и опанци“, казао је Ивица.

Његову идеју подржали су бројни пријатељи преко друштвених мрежа, и убрзо се прикупио потребан новац.

„Људи су препознали нашу идеју, успели смо и срце ми је пуно. Усрећили смо нашег чика Ђорђа,  ја сам у томе не бих успео. Захваљујем се свима који су свако на свој начин дали допринос а посебно људима који су поклон уручили“, рекао је иницијатор ове акције.

Да поклон стигне тамо где треба побринули су се Будимир и Снежана Милојевић из села Загорица код Тополе.

Будимир и Снежа уручили поклон Ђорђу, фото: приватна архива Будимир и Снежа уручили поклон Ђорђу, фото: приватна архива

„Чика Ђорђе је био одушевљен, чак је и заплакао када је видео поклон. Дуго је причао са нама и фотографисали смо се, а на растанку нам је обећао да ће обући ношњу и послати нам фотографију“, казала је Снежана Милојевић.

Иначе, деда Ђорђе је постао део историје како Србије, тако и Грчке, у којој је и рођен  1. маја 1928. године у Солуну. Добро је познат свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.

ГЗС/ ТопПрес

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.